Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτερο μισθό κατά 8%, στα 1.080 ευρώ μεικτά, καθώς η Ισπανία μπήκε σε εκλογική χρονιά.

Η αύξηση των 80 ευρώ εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του κ. Σάντσεθ χθες Τρίτη και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Ισπανία: Πόσοι θα ωφεληθούν

Κατά εκτιμήσεις της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών (PSOE), θα ωφεληθούν κάπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Η ισπανική νομοθεσία προβλέπει 14 μισθούς. Αυτή η αύξηση μπορεί να «αλλάξει τη ζωή του κόσμου», έκρινε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ.

Αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Σάντσεθ, ο κατώτερος μισθός έχει αυξηθεί κατά 344 ευρώ, ή κατά 47% σε σχεδόν τέσσερα χρόνια. Η αύξηση που αποφασίστηκε χθες ακολούθησε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα τον Ιανουάριο. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν πήραν μέρος σ’ αυτές.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρήσεων CEOE, ο Αντόνιο Γαραμέντι, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η Μαδρίτη δεν προσκάλεσε τον φορέα να πάρει μέρος στον κοινωνικό διάλογο. Ο σύνδεσμος πρότεινε αύξηση 4% στον κατώτερο μισθό.

Ισπανία: Μια «σούπερ» εκλογική χρονιά για τη χώρα

Η ισπανική δεξιά κατηγορεί τον κ. Σάντσεθ για μέτρο «προεκλογικής φύσης».

Η Ισπανία διανύει «σούπερ» εκλογική χρονιά: Την 28η Μαΐου διεξάγονται περιφερειακές και τοπικές εκλογές· στα τέλη του 2023, πιθανόν αρχές Δεκεμβρίου, ανανεώνεται η σύνθεση του κοινοβουλίου.

Διαβάστε ακόμη: