Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διόρισε τον Κάρλος Κουέρπο στη θέση του επικεφαλής του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Κουέρπο θα διαδεχθεί τη Νάντια Καλβίνο, η οποία παραιτείται ύστερα από πεντέμισι χρόνια για να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, o νέος υπουργός θα κληθεί να διαχειριστεί μια οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη με βραδύτερη ανάπτυξη και επιτάχυνση του πληθωρισμού, ενώ θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τη σταδιακή κατάργηση μίας μακράς σειράς μέτρων κατά της ακρίβειας, όπως οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές στα τρόφιμα και οι επιδοτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια και μεταφορές.

Ωστόσο, η οικονομία βρίσκεται σε υγιέστερη κατάσταση από ό,τι το μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης, καθώς η περιοχή φλερτάρει με την ύφεση. Η Ισπανία αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2024, η ανεργία κυμαίνεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 16 ετών και ο προϋπολογισμός της συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποχώρηση της Καλβίνο αποτελεί μια σημαντική απώλεια για τον Σάντσεθ, υπό τον οποίο διετέλεσε επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός, αλλά θα του επιτρέψει να επαναφέρει τις ισορροπίες εντός του υπουργικού του συμβουλίου. Ενώ η Καλβίνο είχε άριστες σχέσεις με την υπουργό Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο, η οποία τη διαδέχεται ως αναπληρώτρια πρωθυπουργός, συγκρούστηκε επανειλημμένα με τη Γιολάντα Ντίαζ, την υπουργό Εργασίας, και με τον Χοσέ Λουίς Εσκρίβα, τον υπουργό ψηφιακού μετασχηματισμού, ο οποίος είναι επίσης ένας από τους βασικούς οικονομικούς συμβούλους του Σάντσεθ.

Το υπουργείο Οικονομίας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, καθώς το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ πιέζει τις χώρες να μειώσουν τα ελλείμματα. Η Ισπανία είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ, χρήματα που ο Σάντσεθ και οι υπουργοί του λένε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: