Ισπανός εισαγγελέας υπέβαλε δεύτερη δίωξη κατά της Κολομβιανής τραγουδίστριας Σακίρα, κατηγορώντας την ότι απέκρυψε 6,6 εκατομμύρια ευρώ το 2018.

Στη νέα υπόθεση, ο εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι το 2018 η Σακίρα δεν δήλωσε έσοδα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για την παγκόσμια περιοδεία της El Dorado, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με προηγούμενο κατηγορητήριο, η Σακίρα ζούσε στην Ισπανία από το 2011, όταν έγινε γνωστή η σχέση της με τον ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα Ζεράρ Πικέ. Διατήρησε όμως τη φορολογική έδρα της στις Μπαχάμες, που θεωρούνταν «φορολογικός παράδεισος» μέχρι το 2015.

Η Σακίρα υποστηρίζει ότι μέχρι το 2014 τα έσοδά της προέρχονταν κυρίως από τις διεθνείς περιοδείες της ή από τη συμμετοχή της στο ριάλιτι The Voice στις ΗΠΑ και ότι δεν ζούσε πάνω από έξι μήνες τον χρόνο στην Ισπανία, ώστε να μεταφέρει τη φορολογική έδρα της σε αυτήν τη χώρα. Στην υπόθεση αυτή, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι δεν κατέβαλε φόρους ύψους 14,5 εκατ. ευρώ.

Το όνομα της Σακίρα περιλαμβάνεται στα Pandora Papers, μια μεγάλη έρευνα την οποία δημοσιοποίησε το 2021 η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), στην οποία κατηγορούνται εκατοντάδες διασημότητες ότι απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία, κυρίως μέσω offshore εταιρειών, για λόγους φοροαποφυγής.

Τον Μάιο, δικαστήριο στην Ισπανία απέρριψε την έφεσή της στην υπόθεση, επικυρώνοντας την απόφαση του 2021 του Ισπανού δικαστή Marco Juberías, ο οποίος έκρινε ότι υπήρχαν «επαρκή στοιχεία εγκληματικότητας» στην υπόθεση μετά από τριετή έρευνα.

Η Σακίρα φέρεται να απέρριψε μια προσφορά στην υπόθεση για εξωδικαστικό διακανονισμό της διαφοράς τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με το Reuters. Αντιμετωπίζει πιθανή ποινή φυλάκισης οκτώ ετών συν ένα μεγάλο πρόστιμο αν κριθεί ένοχη στη δίκη της, σύμφωνα με το AP.

Ένας εκπρόσωπος της τραγουδίστριας δήλωσε τότε στο «PEOPLE» σε δήλωσή του ότι «υπερασπίζεται ότι ενήργησε πάντα σύμφωνα με το νόμο και με τη συμβουλή των καλύτερων φορολογικών εμπειρογνωμόνων. Τώρα επικεντρώνεται στη ζωή της ως καλλιτέχνης στο Μαϊάμι και είναι σίγουρη ότι θα υπάρξει ευνοϊκή επίλυση των φορολογικών της θεμάτων».

Διαβάστε ακόμη: