search

ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Μάχη για τη συνέχιση ή μη των ταυρομαχιών

Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα

Ισπανία: Μάχη για τη συνέχιση ή μη των ταυρομαχιών

Ήρθε η ώρα για κατάργηση των φεστιβάλ ταυρομαχίας; Ερώτημα που για πάνω από ένα χρόνο ηχεί ολοένα και περισσότερο με τις φωνές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων να δυναμώνουν.

Η Ισπανία, πάντως, έκανε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των ζώων καθώς κατήργησε ένα ετήσιο βραβείο ταυρομαχίας, προκαλώντας την αντιδράση της πτέρυγας των Συντηρητικών πάνω σε ένα ζήτημα που συνεχίζει να προκαλεί διχογνωμία.

Πρόκειται για μια παράδοση αιώνων, όμως προσκρούει σε ανησυχίες για την ευημερία των ζώων.

Οι ταυρομαχίες ισπανικού τύπου, κατά τις οποίες το ζώο συνήθως καταλήγει να σκοτώνεται από σπαθί που του καρφώνει ταυρομάχος, είναι για τους υποστηρικτές του εθίμου μια πολιτιστική παράδοση που πρέπει να διατηρηθεί, ενώ οι επικριτές κάνουν λόγο για μια σκληρή τελετουργία που δεν έχει θέση στη σύγχρονη κοινωνία.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας δήλωσε, από την πλευρά του, ότι βασίζει την απόφασή του να καταργήσει το βραβείο στη «νέα κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα», κατά την οποία οι ανησυχίες για την ευημερία των ζώων έχουν αυξηθεί, ενώ η προσέλευση στις περισσότερες εκδηλώσεις ταυρομαχίας έχει μειωθεί.

«Νομίζω ότι αυτό είναι το αίσθημα της πλειονότητας των Ισπανών που αδυνατούν να καταλάβουν γιατί τα βασανιστήρια βραβεύονται με δημόσιο χρήμα», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Έρνεστ Ουρτασούν στο X.

Ο Μπόρχα Σέμπερ Πασκουάλ, εκπρόσωπος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας την αντίθεσή του, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κίνηση της κυβέρνησης δείχνει ότι «δεν πιστεύει στην ελευθερία» και ότι το κόμμα του θα επαναφέρει το βραβείο όποτε ανακτήσει την εξουσία.