Οι ερευνητές αποκάλυψαν επιτέλους τα μυστήρια του ιστορικού ξίφους που ανακαλύφθηκε στην Ισπανία πριν από 30 χρόνια, το οποίο ονόμασαν «Excalibur» (Εξκάλιμπερ) λόγω της θέσης του, που έχει ομοιότητες με το θρυλικό σπαθί του βασιλιά Αρθούρου. Τα τελευταία 30 χρόνια, η προέλευση και η ηλικία του σπαθιού παρέμεναν ένα σημείο σύγχυσης — μέχρι τώρα.
Το σιδερένιο σπαθί ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά κολλημένο στο έδαφος όρθιο το 1994 σε έναν αρχαιολογικό χώρο στην παλιά πόλη της Βαλένθια, μια πόλη στην ανατολική ακτή της Ισπανίας. Αυτή η τοποθεσία, η οποία βρίσκεται βόρεια της παλιάς Ρωμαϊκής Αγοράς, έχει δει την άνοδο και την πτώση πολλών πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας της Βαλένθια.
Το ξίφος είναι φτιαγμένο από σίδερο και έχει ένα λοφίο διακοσμημένο με μπρούτζινες πλάκες. Από την ανακάλυψή του, η πραγματική ηλικία του σπαθιού διέφυγε από τους μελετητές. Ωστόσο, πρόσφατες προσπάθειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (SIAM) του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαλένθια έριξαν φως στην προέλευσή του, αναφέρει η Horta Noticias. Μέσω σχολαστικών τεχνικών χρονολόγησης, προσδιόρισαν ότι το ξίφος προέρχεται από τον 10ο αιώνα, καθιερώνοντας σταθερά την αρχαιότητα του πάνω από μια χιλιετία.
Η ανάλυση του SIAM δείχνει ότι αυτό το ξίφος αντιπροσωπεύει την πρώτη ανακάλυψη αυτού του είδους από την ισλαμική εποχή στη Βαλένθια. Τα ξίφη αυτής της περιόδου είναι γενικά σπάνια στην Ισπανία, ιδιαίτερα στη Βαλένθια, όπου η σύνθεση του εδάφους θέτει προκλήσεις στις προσπάθειες διατήρησης.
Ο αρχαιολόγος José Miguel Osuna, ο οποίος ηγήθηκε του ερευνητικού προγράμματος στο “Excalibur” νωρίτερα φέτος, διαπίστωσε ότι η λεπίδα των 18 ιντσών ήταν από την ισλαμική περίοδο λόγω της λαβής της, διακοσμημένη με μπρούτζινες πλάκες και εγκοπές για χειρισμό. Η κυρτή μεταλλική άκρη του ξίφους προκάλεσε σύγχυση στους ερευνητές, οι οποίοι θεώρησαν ότι μπορεί να ανήκε στους Βησιγότθους, αλλά ο Osuna αργότερα διέψευσε αυτή την ιδέα.
«Είναι το πρώτο ισλαμικό σπαθί που εμφανίζεται στην πόλη της Βαλένθια, με μόνο ένα παρόμοιο να έχει βρεθεί κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Medina Azahara, της πόλης χαλίφη Abd al-Rahman III, στην Κόρδοβα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαλένθια.
Ο πολιτιστικός εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου José Luis Moreno σημείωσε στην ανακοίνωση ότι το ξίφος ήταν μόνο ένα από τα πολλά τεχνουργήματα – από τη ρωμαϊκή εποχή έως την ύστερη μεσαιωνική περίοδο – που μελετώνται στην αρχαιολογική συλλογή της πόλης για την 75η επέτειο του τμήματος.