Για το ενδεχόμενο να δούμε ξανά πάνω από 3.000 κρούσματα μιλούν οι ειδικοί, κρούοντας το «καμπανάκι» για προσοχή, τήρηση των μέτρων και εμβολιασμό.

Σαρηγιάννης: Περίπου 3.500 κρούσματα τον Αύγουστο

«Με βάση τα δικά μας δεδομένα, θα έλεγα ότι είμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, υπογραμμίζοντας ότι σημειώθηκε πολύ ταχεία διάδοση του ιού και των τριών μεταλλάξεών του.

Κάνοντας μάλιστα, μια εκτίμηση για τον αριθμό των κρουσμάτων έως το τέλος του μήνα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως μπορούν να φτάσουν τα 2.600 ίσως και παραπάνω. «Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα» τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, σημειώνοντας πως το βασικότερο μέτρο για τον περιορισμό της αύξησης αυτής είναι ο ταχύς εμβολιασμός των πολιτών.

Τζανάκης: Μέσα στο καλοκαίρι «θα δούμε 3.000 κρούσματα»

«Ο ιός είναι εδώ και μάς εκπλήσσει με τις μεταλλάξεις του. Κάνει εντύπωση η ταχύτητα με την οποια αυξάνονται τα κρούσματα. Μέσα σε 10 ημέρες διπλασιάστηκαν» σημείωσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Από την πλευρά του, καθηγητής επεσήμανε ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα», όμως μέσα στο καλοκαίρι «θα δούμε νούμερα με 3.000 κρούσματα. Η μόνη μας ελπίδα είναι μέσω των πολλών τεστ και την επιδημιολογική επιτήρηση να μπορέσουμε να κόψουμε τις ροές να βάλουμε σε καραντίνα τους πάσχοντες» προσέθεσε.

Λινού: Ίσως φτάσουμε στα 3.000 κρούσματα

Επίσης, η Αθηνά Λινού μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και τόνισε ότι πρέπει άμεσα να πάρουμε νέα μέτρα για να προλάβουμε την κατάσταση πριν βγει εκτός ελέγχου. «Μερικά από αυτά τα μέτρα το ξέρουμε ότι δεν είχαν αποδώσει. Καλό είναι να πάρουμε μέτρα τώρα που είναι αρχή, να επαναφέρουμε τη μάσκα, να κρατάμε τις αποστάσεις, να πηγαίνουν δυο τρεις οικογένειες μαζί διακοπές, να τρώνε στα εστιατόρια την ώρα που δεν έχει πολύ κόσμο».

Αναφερόμενη στην αύξηση των κρουσμάτων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 3.000 γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά μεταδοτική. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «ξεκινάμε με το 60% του πληθυσμού ακάλυπτο».

https://www.youtube.com/watch?v=TnwDDsvcjxA