Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ καταδίκασε σήμερα τον “εμπρησμό” που φέρεται να έγινε σε ξενοδοχείο που επρόκειτο να δεχθεί αιτούντες άσυλο κοντά στο Γκάλγουεϊ, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει “καμιά δικαιολογία για τη βία”.

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου γύρω στις 23.35 στο ξενοδοχείο Ross Lake House στο Ρόσκαχιλ, στην κομητεία Γκάλγουεϊ, στη δυτική Ιρλανδία. Η αστυνομία, που άρχισε τη διενέργεια έρευνας, έκανε λόγο για “εγκληματικό περιστατικό”.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, εκτός χρήσης εδώ και χρόνια, επρόκειτο να φιλοξενήσει σχεδόν 70 αιτούντες άσυλο μέσα στις επόμενες ημέρες. Διαδηλωτές που αντιτίθενταν στο άνοιγμα του ξενοδοχείου είχαν ήδη αποκλείσει την είσοδό του το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να διαμαρτυρηθούν.

Ο Ιρλανδός υπουργός Ενσωμάτωσης Ρόντερικ Ο’ Γκόρμαν αποκάλεσε το περιστατικό “βαθιά ανησυχητικό”. “Οι πολιτικοί αξιωματούχοι από όλες τις παρατάξεις θα πρέπει να καταδικάσουν αυτή την επαίσχυντη ενέργεια και τις δηλώσεις που προκαλούν φόβο, οι οποίες την υποκίνησαν”, τόνισε.

Ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ Irish Refugee Council, Νικ Χέντερσον, ζήτησε τη διενέργεια “ενδελεχούς έρευνας”, εκτιμώντας ότι υπάρχει πλέον “ένα επαναλαμβανόμενο μοντέλο εμπρησμών” σε χώρους υποδοχής αιτούντων άσυλο και προσφύγων.

Η Ιρλανδία, η οποία είχε ήδη εκφράσει τη δυσκολία της να προσφέρει στέγη σε όλους τους αιτούντες άσυλο για τον χειμώνα, ανακοίνωσε την Τρίτη τη μείωση της υποστήριξής της προς τους Ουκρανούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Διαβάστε ακόμη: