Ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μασούντ Πεζεσκιάν και ο υπερσυντηρητικός Σαΐντ Τζαλιλί προκρίνονται για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών μετά τον πρώτο γύρο που διεξήχθη χθες, Παρασκευή (28/6).

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν είναι γιατρός, βουλευτής και πρώην υπουργός Υγείας, του οποίου ο πατέρας ήταν Αζέρος και η μητέρα Κούρδισα.

Ο Σαΐντ Τζαλίλι είναι σκληροπυρηνικός και πληροί πολλές προϋποθέσεις ως πιθανός νικητής, τουλάχιστον όσον αφορά την υποστήριξη από το ισλαμικό καθεστώς. Έχει ισχυρούς δεσμούς με τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και το πανίσχυρο παραστρατιωτικό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης. Στις εκλογές του 2021 αποσύρθηκε από την κούρσα της διεκδίκησης υπέρ του Ραΐσι.

«Κανένας από τους υποψηφίους δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία» κατά τον πρώτο γύρο και «κατά συνέπεια ο πρώτος και ο δεύτερος υποψήφιος» θα μονομασήχουν στο δεύτερο γύρο στις 5 Ιουλίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μοχσέν Εσλαμί, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του υπουργείου που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Πεζεσκιάν έλαβε 10.415.991 ψήφους από τις 24.535.185 που έχουν καταμετρηθεί, ενώ ο Τζαλιλί 9.473.298 ψήφους.

Περίπου 61 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Ιρανοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν το διάδοχο του σκληροπυρηνικού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί μετά το θάνατό του, το Μάιο, σε συντριβή ελικοπτέρου.

Μόλις στο 40% η συμμετοχή στον α’ γύρο εκλογών στο Ιράν

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του Ιράν ήταν περίπου στο 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο των Εσωτερικών στην Τεχεράνη. Το ποσοστό αυτό, είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απηύθυνε κάλεσμα για υψηλή συμμετοχή, αφού είχε ψηφίσει ο ίδιος την Παρασκευή.

Ιράν: Προς δεύτερο γύρο ανάμεσα σε έναν μεταρρυθμιστή και έναν υπερσυντηρητικό

Διαβάστε ακόμη