Διαδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα αμφισβήτησης στο Ιράν το οποίο ξέσπασε μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν, η καταστολή των οποίων έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 83 ανθρώπους, ξεκίνησαν μετά τον θάνατο τις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Κούρδισσας, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Οι ιρανικές αρχές, που αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή των δυνάμεων ασφαλείας στον θάνατο της Αμινί, έχουν συλλάβει εκατοντάδες διαδηλωτές.

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης, στις οποίες συμμετέχει η ιρανική διασπορά, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν σήμερα σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο, από το Τόκιο ως το Σαν Φρανσίσκο και το Λονδίνο.

Επίσημος απολογισμός αναφέρει ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 1.200 διαδηλωτές, ανάμεσά τους δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές.

Στην Τεχεράνη πολλά μέλη της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έχουν πάρει θέση σήμερα σε διάφορα σταυροδρόμια της ιρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Εξάλλου κυκλοφορούν πληροφορίες για διαδηλώσεις στο πανεπιστήμιο με αίτημα την απελευθέρωση φοιτητών που έχουν συλληφθεί. Το δίκτυο 1500tasvir ανήρτησε βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει μεγάλες διαδηλώσεις να εκτυλίσσονται σε πανεπιστήμια της Τεχεράνης, της Μασχάντ και της Κερμανσάχ.

Διαβάστε ακόμη: