Σήμερα ξεκίνησαν οι βουλευτικές εκλογές στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, στα βόρεια του Ιράκ, μετά από αρκετές αναβολές.

Οι πολίτες ψηφίζουν για την εκλογή 100 βουλευτών, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της περιοχής. Το Ιρακινό Κουρδιστάν απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από το 1991.

Αν και οι εκλογές ήταν αρχικά προγραμματισμένες για το 2022, αναβλήθηκαν λόγω αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων: το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (του φατριακού μπλοκ Μπαρζανί) και η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (που ελέγχεται από την οικογένεια Ταλαμπανί).

Με δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αδύναμα, τα δύο κύρια κόμματα είναι πιθανό να συνεχίσουν την κατανομή της εξουσίας, όπως συμβαίνει εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00 τοπική ώρα (ταυτόχρονα με την ώρα Ελλάδας).

Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, μετά την ψήφο του στην πρωτεύουσα Αρμπίλ, δήλωσε: “Ελπίζουμε σε γρήγορο σχηματισμό ενοποιημένης περιφερειακής κυβέρνησης, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των πολιτών”.

Διαβάστε ακόμη: