Για χρόνια, το app store ήταν σε μεγάλο βαθμό σε θέση να αντισταθεί στην κυβερνητική εποπτεία. Αλλά αυτό αλλάζει βιαστικά. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 16 γενικοί εισαγγελείς μήνυσαν την Apple Inc., κατηγορώντας τον κατασκευαστή iPhone ότι παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, εμποδίζοντας τους αντιπάλους του να έχουν πρόσβαση σε λειτουργίες υλικού και λογισμικού στις δημοφιλείς συσκευές του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στην Ευρώπη, η Apple και η Google της Alphabet Inc. πρόκειται να αντιμετωπίσουν εξονυχιστικές έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με έναν νέο νόμο που χαλιναγωγεί τη δύναμη της Big Tech, ανοίγοντας το δρόμο για δυνητικά βαριά πρόστιμα. Αυτό προστίθεται στον νέο έλεγχο και τα αυστηρότερα πρότυπα της ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις ελέγχου περιεχομένου για πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και ψηφιακές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του Facebook της Meta Platforms Inc., του YouTube της Alphabet και της Amazon.com Inc.

Η ΕΕ, εν τω μεταξύ, έχει θεσπίσει δύο ξεχωριστούς νόμους: Τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές και τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, και οι δύο πιο γνωστοί με τα αρχικά τους, DMA και DSA.

Ο κανονισμός DMA της ΕΕ τέθηκε σε ισχύ στις 7 Μαρτίου, πλήττοντας τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με έναν ευρύ κατάλογο τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν με βάση δεκαετίες επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στην ψηφιακή οικονομία. Ο στόχος είναι να σταματήσει η καταχρηστική συμπεριφορά πριν εδραιωθεί και να επιτρέψει στις εταιρείες ψηφιακών γιγάντων να κυριαρχήσουν και ενδεχομένως να καταχραστούν τις αγορές.

Η DSA έγινε νομικά εκτελεστή στις 25 Αυγούστου, καθορίζοντας κανόνες περιεχομένου για πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, διαδικτυακές αγορές και καταστήματα εφαρμογών. Αναγκάζει τους ιδιοκτήτες τους να πατάξουν την παραπληροφόρηση και το απαράδεκτο περιεχόμενο, όπως η ρητορική μίσους, η τρομοκρατική προπαγάνδα και οι διαφημίσεις για μη ασφαλή παιχνίδια.

Στο στόχαστρο οι εταιρείες τεχνολογίας

Είναι όλα μέρος της πιο φιλόδοξης καταστολής των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο. Οι κανονισμοί της ΕΕ έχουν ήδη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα iPhone τους και άλλες συσκευές. Και μια επιτυχημένη αγωγή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να σπάσει τον αυστηρό έλεγχο της Apple επί του λογισμικού και των υπηρεσιών της στην πατρίδα της και τη μεγαλύτερη αγορά.

Το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιδιώξει διάφορες τιμωρίες για την Apple εάν η αγωγή είναι επιτυχής, όπως χρηματικά πρόστιμα ή περιορισμούς σε συμβάσεις με τρίτους προμηθευτές ή κατασκευαστές εφαρμογών. Θα μπορούσε ακόμη και να διακόψει τον έλεγχο της εταιρείας σε προϊόντα και υπηρεσίες. Αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε ποιες συγκεκριμένες τιμωρίες μπορεί να ζητήσει το τμήμα.

Η αγωγή του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, αλλά η Apple έχει ορκιστεί να «υπερασπιστεί σθεναρά εναντίον της». Στην Ευρώπη, οι εταιρείες εργάζονται για να συμμορφωθούν με τους νέους νόμους. Η Google ανακοίνωσε στις 5 Μαρτίου ότι θα συνδέσει περισσότερα στην αναζήτηση με ιστότοπους σύγκρισης σε τομείς όπως πτήσεις, ξενοδοχεία και αγορές, εκτός από την παροχή περισσότερων οθονών επιλογής σε συσκευές Android. Η Meta είχε προηγουμένως δεσμευτεί να επιτρέψει την αποσύνδεση των υπηρεσιών Facebook και Instagram και η Microsoft δήλωσε ότι ορισμένα προγράμματα που συνήθως ομαδοποιούνται με τα Windows θα μπορούν στο μέλλον να απεγκατασταθούν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Για να συμμορφωθεί με την DSA, η Google δήλωσε ότι αποκαλύπτει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργίες εποπτείας περιεχομένου για υπηρεσίες όπως η Αναζήτηση Google. Η Meta δήλωσε ότι τερματίζει τη στόχευση διαφημίσεων για εφήβους με βάση τη δραστηριότητα εφαρμογών τους στο Facebook και το Instagram. Η Bytedance ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στους χρήστες να αναφέρουν παράνομο περιεχόμενο και να επιλέγουν μια ροή που δεν έχει εξατομικευτεί.

Διαβάστε ακόμη: