Από το χάος της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης του περασμένου έτους που κατέστρεψε τρία ιδρύματα, οι μεγαλύτερες τράπεζες τα πήγαν καλύτερα από τις μικρότερες. Αυτή η τάση πρόκειται να συνεχιστεί, ειδικά καθώς οι προσδοκίες για το μέγεθος των μειώσεων των επιτοκίων της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν μειωθεί απότομα από την αρχή του έτους.

Η εξελισσόμενη εικόνα των επιτοκίων, που αποκαλείται «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» καθώς οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων φέτος μετατοπίζονται από έξι μειώσεις σε ίσως τρεις, θα ενισχύσει τα έσοδα για τις μεγάλες τράπεζες ενώ θα πιέσει πολλές μικρότερες, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον κλάδο, σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές.

JPMorgan Chase, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, ξεκινά τις ανακοινώσεις κερδών για τον κλάδο την Παρασκευή, ακολουθούμενη από την Bank of America και Goldman Sachs την επόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα, η M&T Bank δημοσιεύει αποτελέσματα, από τις πρώτες περιφερειακές τράπεζες που θα κάνουν ανακοινώσεις αυτήν την περίοδο.

Το επίκεντρο όλων αυτών θα είναι ο τρόπος με τον οποίο η μεταβαλλόμενη άποψη για τα επιτόκια θα επηρεάσει το κόστος χρηματοδότησης και την κατοχή δανείων για εμπορικά ακίνητα.

«Υπάρχουν μερικές τράπεζες που έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στη διαχείριση του κύκλου των επιτοκίων και πολλές τράπεζες το έχουν κακοδιαχειριστεί», δήλωσε στο CNBC ο Κριστοφερ ΜακΓκράτι, επικεφαλής της αμερικανικής τραπεζικής έρευνας στην KBW. 

Πίεση τιμολόγησης

Πάρτε, για παράδειγμα, την Valley Bank, περιφερειακη τράπεζα με έδρα το Wayne, New Jersey. Η καθοδήγηση που έδωσε η τράπεζα τον Ιανουάριο περιελάμβανε προσδοκίες για επτά μειώσεις επιτοκίων φέτος, που θα της επέτρεπαν να πληρώσει χαμηλότερα επιτόκια στους καταθέτες.

Αντίθετα, η τράπεζα μπορεί να αναγκαστεί να μειώσει τις προοπτικές για καθαρά έσοδα από τόκους καθώς οι περικοπές δεν πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τον αναλυτή Μάναν Γκοσάλια της Morgan Stanley, ο οποίος διατηρεί θέση πώλησης για την εταιρεία.

Το καθαρό εισόδημα από τόκους είναι τα χρήματα που παράγονται από τα δάνεια και τους τίτλους μιας τράπεζας, μείον όσα πληρώνει για τις καταθέσεις.

Οι μικρότερες τράπεζες αναγκάστηκαν να πληρώσουν για καταθέσεις περισσότερο από τις μεγαλύτερες, οι οποίες θεωρούνται πιο ασφαλείς, στον απόηχο της πτώχευσης της Silicon Valley Bank πέρυσι. Οι μειώσεις των επιτοκίων θα παρείχαν κάποια ανακούφιση για τις μικρότερες τράπεζες, ενώ θα βοηθούσαν επίσης τους δανειολήπτες εμπορικών ακινήτων και τους δανειστές τους.

Εν τω μεταξύ, για μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan, τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν γενικά ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα χρηματοδότησής τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του να αποκομίζουν υψηλότερους τόκους για δάνεια πιστωτικών καρτών και επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε περίοδο υψηλών επιτοκίων, ενώ γενικά πληρώνουν χαμηλά επιτόκια για καταθέσεις.

Η JPMorgan θα μπορούσε να αυξήσει την καθοδήγησή της για το 2024 για καθαρά έσοδα από τόκους κατά περίπου 2 έως 3 δισεκατομμύρια δολάρια, σε 93 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την αναλύτρια της UBS Έρικα Νατζάριαν.

Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ τείνουν επίσης να έχουν περισσότερες διαφορετικές ροές εσόδων από τις μικρότερες από τομείς όπως η διαχείριση περιουσίας και η επενδυτική τραπεζική. Και τα δύο θα πρέπει να δώσουν ώθηση στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, χάρη στην άνθηση των αγορών και την ανάκαμψη της δραστηριότητας της Wall Street. 

Έκθεση CRE

Επιπλέον, οι μεγάλες τράπεζες τείνουν να έχουν πολύ χαμηλότερη έκθεση σε εμπορικά ακίνητα σε σύγκριση με τους μικρότερους παίκτες και έχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα προβλέψεων για ζημίες δανείων, χάρη στους αυστηρότερους κανονισμούς.

Αυτή η διαφορά θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη αυτή τη σεζόν κερδών.

Οι ανησυχίες σχετικά με τα εμπορικά ακίνητα, ειδικά τα κτίρια γραφείων και τις πολυκατοικίες, έχουν απασχολήσει τις μικρότερες τράπεζες σαν την New York Community Bank που  κατέπληξε τους επενδυτές τον Ιανουάριο με τις γνωστοποιήσεις της για δραστικά μεγαλύτερες προβλέψεις δανείων και ευρύτερες λειτουργικές προκλήσεις.

Η τράπεζα χρειάστηκε ένα σωσίβιο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων τον περασμένο μήνα για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της εταιρείας.

Η NYCB πιθανότατα θα πρέπει να μειώσει την καθοδήγηση των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω της συρρίκνωσης των καταθέσεων και των περιθωρίων, σύμφωνα με τον αναλυτή της JPMorgan, Στίβεν Αλεξόπουλο.

Υπάρχει ρεκόρ 929 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια εμπορικών ακινήτων που λήγουν φέτος και περίπου το ένα τρίτο των δανείων είναι για περισσότερα χρήματα από τις υποκείμενες αξίες ακινήτων, σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία Newmark.

«Δεν νομίζω ότι ξεφύγαμε όσον αφορά τα εμπορικά ακίνητα που εμφανίζουν την δυσάρεστη όψη τους όσο αφορά τα τραπεζικά κέρδη, ειδικά εάν τα επιτόκια παραμένουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο CNBC ο Ματ Στάκι, επικεφαλής χαρτοφυλακίου για μετοχές της Northwestern Mutual.

«Αν υπάρχει έστω και μια υποψία προβλημάτων σχετικά με την πιστωτική εμπειρία με τη λειτουργία εμπορικού δανεισμού, όπως συνέβη με τη NYCB, βλέπετε πόσο γρήγορα μπορεί να ξεφύγει», είπε.

Διαβάστε ακόμη: