Με αφορμή τις φήμες για χρεωκοπία της Bed & Bath τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, παρουσιάζονται παρακάτω αναλυτικά 9 από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου στις ΗΠΑ την τελευταία πενταετία.

Οι 9 μεγαλύτερες πτωχεύσεις, συνοδευόμενες από τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με το Reuters είναι οι εξής:

Ascena Retail Group

Περιουσιακά στοιχεία: 13,69 δισ. δολάρια

Υποχρεώσεις: 12,52 δισ. δολάρια

Καταστήματα: Περισσότερα από 2.800

Η ιδιοκτήτρια των Ann Taylor, Lane Bryant και Loft υπέβαλε αίτηση για προστασία από την πτώχευση του Κεφαλαίου 11 τον Ιούλιο του 2020, στη συνέχεια πούλησε τη μονάδα παιδικών ενδυμάτων Justice και έκλεισε όλα τα καταστήματα Catherines. Η εταιρεία αποτελεί πλέον μέρος της Premium Apparel LLC, μονάδας της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Sycamore Partners, αφού εξαγοράστηκε για 540 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2020.

Sears Holdings Corp

Περιουσιακά στοιχεία: 7,26 δισ. δολάρια

Υποχρεώσεις: 10,99 δισ. δολάρια

Καταστήματα: Περίπου 700

Κάποτε ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής της χώρας, η 125χρονη αλυσίδα κήρυξε πτώχευση τον Οκτώβριο του 2018, μετά από μια δεκαετία μείωσης των εσόδων, εκατοντάδων κλεισίματος καταστημάτων. Δεν είχε κέρδος από το 2011 και παρέμεινε στη ζωή για χρόνια χάρη στα δισεκατομμύρια δολάρια που παρείχε ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλός της Έντι Λάμπερτ. Τελικά, υπέκυψε στον σκληρό ανταγωνισμό από αλυσίδες όπως η Walmart.

J.C. Penney

Περιουσιακά στοιχεία: 7,99 δισ. δολάρια

Υποχρεώσεις: 7,16 δισ. δολάρια

Καταστήματα: 846

Μετά από περισσότερο από έναν αιώνα λειτουργίας, η αλυσίδα πολυκαταστημάτων υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Μάιο του 2020, επιβαρυνόμενη από το αυξανόμενο χρέος.

Έπειτα από μήνες πτωχευτικών διαδικασιών, η εταιρεία απέτρεψε τη ρευστοποίηση, αφού ένας αμερικανός δικαστής αποφάσισε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους να συνεχίσει να λειτουργεί υπό τους νέους ιδιοκτήτες – Simon Property Group και Brookfield Asset Management – σε μια προσπάθεια να σωθούν περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας.

Toys “R” Us

Περιουσιακά στοιχεία: 1 δισ. δολάρια-10 δισ. δολάρια

Υποχρεώσεις: 8,07 δισ. δολάρια

Καταστήματα: περισσότερα από 1.600

Η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών στις ΗΠΑ και ιδιοκτήτης του Babies «R» Us, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στα τέλη του 2017, καταρρέοντας κάτω από ένα σωρό χρέους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη την εποχή, η χρεοκοπία της ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση ενός λιανοπωλητή στις ΗΠΑ σε περιουσιακά στοιχεία από την Kmart το 2002.

Neiman Marcus

Περιουσιακά στοιχεία: 7,55 δισ. δολάρια

Υποχρεώσεις: 6,79 δισ. δολάρια

Καταστήματα: Σχεδόν 70

Η αλυσίδα πολυτελών πολυκαταστημάτων των ΗΠΑ φορτωμένη με χρέη μετά από εξαγορά ιδιωτικών μετοχών, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Μάιο του 2020. Βγήκε από τη χρεοκοπία μήνες αργότερα, αφού η αναδιάρθρωσή της, εξάλειψε χρέος άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

J. Crew Group Inc

Περιουσιακά στοιχεία: 1,59 δισ. δολάρια

Υποχρεώσεις: 2,95 δισ. δολάρια

Καταστήματα: 491

Η Chinos Holdings, μητρική της αλυσίδας ένδυσης, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Μάιο του 2020 με σχέδιο εξάλειψης χρέους 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα την εκχώρηση της ιδιοκτησίας στους δανειστές. Το J Crew, γνωστό για τα κομψά ρούχα του που προτιμούσε η πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, ήταν το πρώτο μεγάλο θύμα λιανικής της πανδημίας. Σύντομα βγήκε από την πτώχευση με μεγάλο μέρος της βάσης των καταστημάτων της ανέπαφο.

Tailored Brands

Περιουσιακά στοιχεία: 2,48 δισ. δολάρια

Υποχρεώσεις: 2,84 δισ. δολάρια

Καταστήματα: Πάνω από 1.400

Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας σμόκιν και επαγγελματικών κοστουμιών Men’s Wearhouse υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Αύγουστο του 2020. Βγήκε από την πτώχευση τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, μετά την εξάλειψη του χρέους 686 εκατομμυρίων δολαρίων.

Claire’s Stores

Περιουσιακά στοιχεία: 2 δισ. δολάρια

Υποχρεώσεις: 2,52 δισ. δολάρια

Καταστήματα: Περίπου 1.600

Ο λιανοπωλητής κοσμημάτων κατέθεσε αίτηση για το Κεφάλαιο 11 τον Μάρτιο του 2018, λόγω της απότομης πτώσης της επισκεψιμότητας στα εμπορικά κέντρα καθώς οι αγοραστές μετακινήθηκαν στο διαδίκτυο. Η εταιρεία βγήκε από την πτώχευση τον Οκτώβριο του 2018 μετά την εξάλειψη του χρέους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση για να εισαχθεί ξανά στο χρηματιστήριο στα τέλη του 2021, με την υποστήριξη της Goldman Sachs.

 Nine West Holdings Inc

Περιουσιακά στοιχεία: 988 εκατ. δολάρια

Υποχρεώσεις: 1,94 δισ. δολάρια

Καταστήματα: Περίπου 70

Η αμερικανική εταιρεία μόδας, ιδιοκτήτρια των Anne Klein και Gloria Vanderbilt, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Απρίλιο του 2018, «στριμωγμένη» από τον διαδικτυακό ανταγωνισμό. Βγήκε από την πτώχευση  έναν χρόνο μετά από τότε που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης με νέο όνομα, Premier Brands.

Διαβάστε ακόμη: