Πάνω από 72 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Αμερική δεν έχουν να πληρώσουν εφέτος τον φόρο εισοδήματος, σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με νέα ανάλυση που είδε το “φως” της δημοσιότητας.

Εκτιμάται ότι 72,5 εκατομμύρια νοικοκυριά — ή το 40% του συνόλου των νοικοκυριών — δεν θα πληρώσουν ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022, σύμφωνα με ανάλυση από το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής. Το μερίδιο σηματοδοτεί σημαντική πτώση από το 59,3% που δεν πλήρωσε φόρους εισοδήματος το 2020 και από το 56% το 2021.

Και οι δυο χρονιές ήταν σε έξαρση η πανδημία του κορονοϊού και τα νοικοκυριά επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τα συνεχή Lockdown. Ο αριθμός των Αμερικανών που δεν πληρώνουν ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος παραμένει “καυτή πατάτα” για την κυβέρνηση με πολλούς Ρεπουμπλικάνους να υποστηρίζουν ότι περισσότεροι Αμερικανοί πρέπει να πληρώνουν ομοσπονδιακούς φόρους και οι Δημοκρατικοί να υποστηρίζουν συχνά ότι κυρίως οι πλουσιότεροι δεν πληρώνουν φόρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των φρολογούμενων που δεν κατέβαλαν τους φόρους τους αυξήθηκε καθώς η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη μαζί με τις πιστώσεις φόρων και τις κρατικές πληρωμές.

Γιατί δεν πληρώνουν

Ο Howard Gleckman, ανώτερος συνεργάτης στο Urban-Brookings Tax Policy Center στο Urban Institute, είπε ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μην οφείλουν ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος όταν είναι άνεργοι ή βλέπουν δραματικές μειώσεις στο εισόδημά τους. Η τυπική έκπτωση, η οποία ουσιαστικά διπλασιάστηκε μετά τον νόμο περί περικοπών φόρων και θέσεων εργασίας, είναι τώρα στα 25.900 $ για τα παντρεμένα ζευγάρια και στα 12.950 $ για τους ανύπαντρους, επομένως όποιος κερδίζει λιγότερα από αυτά τα ποσά δεν θα οφείλει φόρο εισοδήματος. “Τώρα, με την ανεργία σχεδόν στα ιστορικά χαμηλά της και πολλά από τα επιδόματα και τις πιστώσεις -λόγο covid- να έχουν τελειώσει  ο αριθμός των Αμερικανών που οφείλουν κάποιας μορφής φόρο εισοδήματος στο κράτος για το 2022 θα αυξηθεί κατά περίπου 60%” δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας.

Σχεδόν το 60% εκείνων που δεν πληρώνουν φόρους βγάζει λιγότερα από 30.000 $ ετησίως και ένα άλλο 28% κερδίζει μεταξύ $30.000 και περίπου $60.000. Μόνο το 0,6% του 20% των μεγαλύτερων εισοδημάτων – ή εκείνων που βγάζουν περίπου 190.000 $ ή περισσότερο – δεν θα πληρώσουν ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος φέτος.

Διαβάστε ακόμη: