Μπορεί η Νέα Υόρκη να ταυτίζεται με το αμερικανικό όνειρο και τον πλούτο, ούσα η έδρα πολλών επιχειρηματική κολοσσών και δισεκατομμυριούχων, ωστόσο η εικόνα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αλλάζει.

Σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού της πόλης της Νέας Υόρκης, μεταξύ 2019 και 2020, ο αριθμός των Νεοϋορκέζων που κέρδιζαν μεταξύ 150.000 και 750.000 δολαρίων μειώθηκε κατά σχεδόν 6%.

Παράλληλα, ο αριθμός των πραγματικά υψηλών εισοδημάτων – εκείνων που βγάζουν πάνω από 750.000 δολάρια- μειώθηκε σχεδόν κατά 10% κατά την ίδια περίοδο.

Κάποιοι εικάζουν ότι οι εύπορες ελίτ εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη λόγω των υψηλών φορολογικών συντελεστών της πολιτείας. Αν και είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς γιατί μετακινούνται οι άνθρωποι, η απώλεια υψηλών εισοδημάτων μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος της πόλης.

ΗΠΑ: Οι σούπερ-πλούσιοι εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι 41.000 που είναι καταγεγραμμένοι στο top 1% της πόλης πληρώνουν περισσότερο από το 40% όλων των φόρων εισοδήματός της. Οι 450.000 που βρίσκονται στο top 10% πληρώνουν περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου των φόρων εισοδήματος.

Με άλλα λόγια, το υπόλοιπο 90% των φορολογουμένων συνεισφέρει περίπου το ένα τρίτο των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος της πόλης.
Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, η εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας SmartAsset διαπίστωσε ότι το 2020, η Νέα Υόρκη είχε καθαρή εκροή σχεδόν 20.000 νοικοκυριών με υψηλά εισοδήματα — που ορίζονται ως νοικοκυριά που κερδίζουν περισσότερα από 200.000 δολάρια.

Πού κινούνται λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι;

Φλόριντα

Καμία άλλη πολιτεία δεν προσέλκυσε περισσότερα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα από τη Φλόριντα.

Σύμφωνα με το SmartAsset, η Φλόριντα πρόσθεσε 32.019 φορολογούμενους που ανέφεραν εισόδημα τουλάχιστον 200.000 διλ. το 2020.

Ένας από τους εξαιρετικά κερδισμένους που μετακόμισαν στη Φλόριντα ήταν ο δισεκατομμυριούχος ακτιβιστής επενδυτής Carl Icahn. Ο 86χρονος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είχε την επιχείρησή του από την πόλη για δεκαετίες. Μετέφερε το γραφείο του στο Sunny Isles Beach της Φλόριντα το 2020.

Ένα προφανές πλεονέκτημα της μετακίνησης στη Φλόριντα – ειδικά για όσους ζουν στη ζώνη του χιονιού – είναι ο καιρός. Αλλά ο κύριος λόγος που η Φλόριντα είναι ο κορυφαίος προορισμός για άτομα με υψηλό εισόδημα θα μπορούσε να είναι οικονομικός: είναι μια από τις λίγες πολιτείες της χώρας που δεν χρεώνει τους κρατικούς φόρους εισοδήματος των κατοίκων της.

Τέξας

Το Τέξας είναι μια άλλη ζεστή πολιτεία που δεν έχει κρατικό φόρο εισοδήματος. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος συρρέουν σε αυτό.

Το 2020, 18.417 φορολογούμενοι που κέρδισαν τουλάχιστον 200.000 $ μετακόμισαν στο Τέξας, ενώ 13.061 φορολογούμενοι το εγκατέλειψαν. Τα απλά μαθηματικά δείχνουν καθαρό κέρδος 5.356 νοικοκυριών υψηλού εισοδήματος για το Lone Star State.

Εκτός από την απουσία κρατικού φόρου εισοδήματος, το Τέξας προσελκύει επίσης νεοφερμένους με το λογικό κόστος ζωής του. Η τυπική αξία κατοικίας στο Τέξας είναι 315.451 $ σύμφωνα με την αγορά ακινήτων Zillow, η οποία είναι χαμηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο των 357.319 $. Η Νέα Υόρκη, από την άλλη πλευρά, έχει μια τυπική αξία κατοικίας 782.365 $.

Την ίδια στιγμή, το Τέξας μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ακμάζουσα οικονομία και πολλές ευκαιρίες εργασίας. Σύμφωνα με την Επιτροπή Εργατικού Δυναμικού του Τέξας, η πολιτεία ηγήθηκε της χώρας για τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας με 5,4% από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2022.

Αριζόνα

Με καθαρό κέρδος 5.268 φορολογουμένων με εισόδημα τουλάχιστον 200.000 $ το 2020, η Αριζόνα είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για μετανάστες με υψηλές αποδοχές.

Η Αριζόνα έχει κρατικό φόρο εισοδήματος, αλλά κινείται προς έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή 2,5% για αυτό το φορολογικό έτος. Με αυτόν τον συντελεστή που ισχύει τώρα, το κράτος έχει πλέον τον χαμηλότερο ενιαίο φόρο στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα