Οι πλούσιες οικογένειες των ΗΠΑ υποβάλλουν ολοένα και περισσότερες αιτήσεις για να αποκτήσουν δεύτερη υπηκοότητα και νέα χώρα διαμονής ως έναν τρόπο για να αντισταθμίσουν τον οικονομικό τους κίνδυνο, και η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών τους.

Οι πλούσιοι χτίζουν αυτά τα «χαρτοφυλάκια διαβατηρίων», συλλέγοντας δεύτερη, ακόμη και τρίτη ή τέταρτη υπηκοότητας, σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Η Henley & Partners, μια δικηγορική εταιρεία που ειδικεύεται σε υπηκοότητες υψηλής καθαρής αξίας, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί υπερτερούν πλέον αριθμητικά κάθε άλλης εθνικότητας όσον αφορά την εξασφάλιση εναλλακτικών κατοικιών ή πρόσθετων υπηκοοτήτων.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι μια υπέροχη χώρα, εξακολουθούν να είναι ένα καταπληκτικό διαβατήριο», σχολιάζει στο CNBC, που αναδεικνύει το θέμα, ο Dominic Volek, επικεφαλής του ομίλου ιδιωτών πελατών της Henley & Partners. «Αλλά αν είμαι πλούσιος, θα ήθελα να αντισταθμίσω τα επίπεδα αστάθειας και αβεβαιότητας. Η ιδέα της διαφοροποίησης είναι καλά κατανοητή από τα πλούσια άτομα γύρω από αυτά που επενδύουν. Δεν έχει νόημα να έχω μια χώρα υπηκοότητας και διαμονής όταν έχω τη δυνατότητα να διαφοροποιήσω πραγματικά αυτή την πτυχή της ζωής μου.»

Η περίπτωση του Peter Thiel

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα δεύτερης υπηκοότητας…υψηλού προφίλ είναι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής τεχνολογίας Peter Thiel, ο οποίος αναζήτησε μια δεύτερη υπηκοότητα στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για υπηκοότητα στην Κύπρο.

Φυσικά, οι πλούσιοι δεν μαζεύουν μαζικά τα πράγματά τους και παραιτούνται από την αμερικανική υπηκοότητα. Ενώ ένας σχετικά μικρός αριθμός Αμερικανών παραιτείται κάθε χρόνο για να δηλώσει μια νέα χώρα καταγωγής, κυρίως λόγω φορολογικών απαιτήσεων, ο λεγόμενος «φόρος εξόδου» που απαιτείται για την παραίτηση από την ιθαγένεια το καθιστά οικονομικά απαγορευτικό για τους περισσότερους.

Αντίθετα, πολλοί πλούσιοι Αμερικανοί «ψωνίζουν» μια πρόσθετη βίζα ή πρόγραμμα υπηκοότητας για να συμπληρώσουν το αμερικανικό διαβατήριό τους.

Οι top προορισμοί

Σύμφωνα με την Henley & Partners, οι κορυφαίοι προορισμοί για συμπληρωματικά διαβατήρια μεταξύ των Αμερικανών είναι η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Ιταλία. Το πρόγραμμα «Golden Visa» της Πορτογαλίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς παρέχει μια διαδρομή για διαμονή και ιθαγένεια — με ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη — με αντάλλαγμα μια επένδυση 500.000 ευρώ (περίπου 541.000 $) σε ένα ταμείο ή ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο. Η Μάλτα προσφέρει Golden Visa για 300.000 ευρώ που επενδύονται σε ακίνητα, τα οποία ο Volek είπε ότι έχουν γίνει «ιδιαίτερα δημοφιλής στους Αμερικανούς».

«Με τη Μάλτα γίνεσαι Ευρωπαίος πολίτης, με πλήρη δικαιώματα εγκατάστασης σε όλη την Ευρώπη», είπε. «Έτσι μπορείτε να ζήσετε στη Γερμανία, τα παιδιά σας να πάνε να σπουδάσουν στη Γαλλία και να έχετε το δικαίωμα να ζείτε, να εργάζεστε και να σπουδάζετε σε όλη την Ευρώπη».

Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για την άνοδο των χαρτοφυλακίων αμερικανικών διαβατηρίων ή «διαφοροποίηση κατοικίας». Ένα εναλλακτικό διαβατήριο διευκολύνει τα ταξίδια για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν σε μέρη του κόσμου που είναι λιγότερο φιλικά προς τις ΗΠΑ

«Για Αμερικανούς, Βρετανούς και Ισραηλινούς πολίτες που ξαφνικά δεν είναι σίγουροι για την υποδοχή τους στο εξωτερικό, τα συμπληρωματικά διαβατήρια παρέχουν μία ζωτική ευελιξία», σύμφωνα με έκθεση της Henley. «Με την αυξανόμενη παγκόσμια αστάθεια, η κατοχή ιθαγένειας σε άλλη χώρα, ιδιαίτερα σε μια χώρα που θεωρείται πιο ουδέτερη ή πολιτικά ορθή, παρέχει τώρα μια πολύτιμη εναλλακτική ή εναλλακτική επιλογή».

Business

Ένας άλλος λόγος είναι τα επαγγελματικά ταξίδια, τα οποία μπορεί να είναι πιο ασφαλή με διαβατήριο εκτός ΗΠΑ σε πολλές χώρες. Οι επιχειρηματικοί ηγέτες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι «αγανάκτησης, ομηρίας ή τυχαίας τρομοκρατίας στο χάος των κατεστραμμένων κρατών ή χωρών υψηλού κινδύνου στις οποίες πρέπει να ταξιδέψουν για επαγγελματικούς σκοπούς», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με την οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη ποικίλλουν από αντιστάθμιση κινδύνου -διαχειριστές κεφαλαίων που συναντώνται με παγκόσμιους πελάτες έως στελέχη εταιρειών εξόρυξης που επισκέπτονται τοποθεσίες επιχειρήσεων.

Η χρήση δεύτερου διαβατηρίου μπορεί επίσης να βοηθήσει τις διασυνοριακές χρηματοοικονομικές μεταφορές ή συμφωνίες εντός της νέας χώρας.

Τέλος, ορισμένοι πλούσιοι Αμερικανοί θέλουν απλώς μια εφεδρική κατοικία για πιθανή συνταξιοδότηση, για να είναι πιο κοντά στις οικογένειές τους που ζουν στο εξωτερικό ή για λόγους τρόπου ζωής στη νέα εποχή της εξ αποστάσεως εργασίας. Για άλλους, η πολιτική των ΗΠΑ είναι ο οδηγός.

«Όλοι ζούμε σε αβέβαιες εποχές, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλα τα έθνη παγκοσμίως», είπε ο Volek. «Ποιος ξέρει τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. Το θέμα είναι να έχουμε όχι μόνο ένα Σχέδιο Β αλλά και το Σχέδιο Γ και Δ».

Η μετανάστευση των… δισεκατομμυριούχων

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μετανάστευση εκατομμυριούχων αναμένεται να φτάσει σε νέο υψηλό επίπεδο το 2024, καθώς οι πόλεμοι, οι κυβερνητικές καταστολές του πλούτου και η πολιτική αβεβαιότητα οδηγούν περισσότερους πλούσιους κατοίκους σε άλλες χώρες. Εκτιμάται ότι 128.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να μετακομίσουν σε μια νέα χώρα φέτος, από 120.000 το 2023 και από 51.000 το 2013, σύμφωνα με τη Henley. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν κορυφαίος προορισμός για παγκόσμιους εκατομμυριούχους που φεύγουν από άλλες χώρες, με καθαρή εισροή 2.200 εκατομμυριούχων το 2023 και προβλεπόμενη εισροή 3.500 το 2024.

Η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη πηγή μετανάστευσης εκατομμυριούχων, χάνοντας καθαρά 13.500 εκατομμυριούχους πέρυσι.

Τα στοιχεία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικής άδειας παραμονής «χρυσή βίζα» εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς ρεκόρ, καθώς η χώρα μας φαίνεται ότι καλύπτει ένα μέρος του κενού που άφησε η αλλαγή του καθεστώτος στην Πορτογαλία, προσελκύοντας περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Με κίνητρο την άδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλο και περισσότεροι Βρετανοί επενδύουν σε ελληνικά ακίνητα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2021 έως το 2023 τα κεφάλαια που εισέρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της Χρυσής Βίζας ξεπέρασαν συνολικά τα 4,3 δισ. ευρώ ενώ τις υποβληθείσες αιτήσεις α φθάνουν τις 14.875 και τις τελικές εγκρίσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα να διαμορφώνονται σε 7.387. Σταθερά πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω της Golden Visa είναι οι Κινέζοι ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται την τριετία 2021-2023 από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρώτη δεκάδα στο τέλος του 2023 συνθέτουν οι εξής:  Κίνα, Τουρκία, Λίβανος, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa) ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

– Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.

– Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.

– Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση.

– Οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνονται για το ίδιο χρονικό διάστημα (πέντε χρόνια) εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή. Αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο, πρόσθετη προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας διαμονής είναι να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του κτιρίου. Αν ο επενδυτής πουλήσει το ακίνητο τότε η άδεια διαμονής του ανακαλείται και ο αγοραστής αποκτά δικαίωμα να αποκτήσει άδεια διαμονής.

– Οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτίρια που αποκτούν, δεν επιτρέπεται όμως η διάθεσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ στις περιπτώσεις μετατροπής σε κατοικία απαγορεύεται και η χρήση τους ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης. Σε περίπτωση παράβασης η άδεια διαμονής ανακαλείται και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

– Εκτός από την αγορά ακινήτων οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούν άδεια διαμονής και με την σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης σύνθετου τουριστικού καταλύματος ή σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικού καταλύματος, αντίστοιχης ανά περιοχή αξίας (800.000 ευρώ σε Αττική κλπ., 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη χώρα κ.ο.κ.).

Μεταβατική περίοδος

Προκειμένου το νέο σύστημα να εφαρμοστεί ομαλά και να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς, προβλέπεται μεταβατική περίοδος με τις εξής προϋποθέσεις:

– Πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς, αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα.

– Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο πάντα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα αλλά πάντως όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025.

Διαβάστε ακόμη: