Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χορήγησε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο πρώτο τεστ Covid-19 που μπορεί να ανιχνεύσει τον κορωνοϊό σε δείγμα αναπνοής, μέσα σε λίγα λεπτά και με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Πρόκειται για την πρώτη εγκεκριμένη συσκευή, ικανή να ανιχνεύει λοιμώξεις από κορωνοϊό στην αναπνοή των ασθενών. Ο εξεταζόμενος φυσά σε ένα σωληνάκι και η συσκευή αναλύει το δείγμα με αέρια χρωματογραφία και φασματοσκοπία μάζας προκειμένου να ανιχνεύσει πέντε ενώσεις που απελευθερώνονται σε περίπτωση Covid-19.

Στην ανακοίνωσή του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων διευκρινίζεται ότι: «Η σημερινή εξουσιοδότηση είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ταχείας καινοτομίας που συμβαίνει με τα διαγνωστικά τεστ για τη νόσο Covid-19», δήλωσε ο Τζεφ Σούρεν, διευθυντής του Κέντρου Συσκευών και Ακτινολογικής Υγείας του οργανισμού (FDA).

Η εγκεκριμένη πλέον συσκευή ονομάζεται «InspectIR Covid-19 Breathalyzer», έχει το μέγεθος μιας χειραποσκευής, και μπορεί να βγάλει αποτέλεσμα σε λιγότερο από τρία λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συσκευή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιατρεία, νοσοκομεία και κινητές μονάδες Covid από εκπαιδευμένους μόνο χειριστές.

Ένα μόνο μηχάνημα μπορεί να αναλύσει περίπου 160 δείγματα την ημέρα. Όπως αναφέρει το CNN, η συσκευή δοκιμάστηκε σε δείγμα 2.409 ατόμων που είτε εμφάνισαν συμπτώματα είτε ήταν ασυμπτωματικοί.

Στη μελέτη, το τεστ εντόπισε σωστά το 91% των θετικών δειγμάτων και το 99% των αρνητικών δειγμάτων. Εάν ένα τεστ βγει θετικό στη συσκευή «Breathalyzer», θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό τεστ, όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί επιστήμονες. Η InspectIR, η εταιρεία που παράγει τα αλκοτέστ, εκτιμά ότι θα μπορεί να προωθεί στην αγορά περίπου 100 συσκευές «Breathalyser» την εβδομάδα.

Ο  F.D.A. προειδοποίησε ότι τα αρνητικά τεστ «πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης, του ιστορικού και της παρουσίας κλινικών σημείων και συμπτωμάτων που συνάδουν με τον Covid-19», επειδή δεν αποκλείουν εντελώς μια λοίμωξη και σημείωσε ότι η συσκευή «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως η μοναδική βάση για αποφάσεις θεραπείας ή διαχείρισης ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων ελέγχου λοιμώξεων.»