Η κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην αμερικανική οικονομία από την άνοδο των επιτοκίων και οι συνέπειες που επέφερε η πολιτική αυτή της Fed, δημιουργούν ένα νέο σπιράλ φόβου στις διεθνείς αγορές, που παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τα τεκταινόμενα και μάλιστα σε μία προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ.
Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, η Fed έχει δημιουργήσει το έδαφος για μία μεγάλη κρίση των περιφερειακών τραπεζών, πολύ μεγαλύτερη όσων διαδραματίστηκαν πέρυσι με τις τρεις τουλάχιστον περιφερειακές που κατέρρευσαν (κυρίως της Silicon Valley Bank) και αναστάτωσαν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα…απόνερα αυτής της κατάστασης, έφτασαν όπως θα θυμάστε και στην Ευρώπη, με την περίπτωση της Credit Suisse και τη διάσωσή της τελικά από τη UBS, με τη συνδρομή βεβαίως και της ελβετικής κυβέρνησης.
Ακριβώς αυτούς τους φόβους και μάλιστα πολύ, πολύ μεγαλύτερης ισχύος φοβάται και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες να συσκοτιστεί το όλο πρόβλημα με τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες.
Και ακριβώς τους ίδιους φόβους έρχεται να πυροδοτήσει ο αναλυτής Desmond Lachman, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, πρώην αναπληρωτής διευθυντής στο ΔΝΤ και επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης αναδυόμενων αγορών στη Salomon Smith Barney. Δηλαδή, όχι όποιος κι όποιος.
Όπως αναφέρει ο Lachman, μπορεί να χρεοκοπήσουν λόγω των υψηλών επιτοκίων, όχι μια και δυο και τρεις, αλλά – κρατηθείτε – 385 (!) περιφερειακές τράπεζες.
Και ο συνδυασμός αυτής της βόμβας μεγατόνων, με τα κάκιστα δημοσιονομικά των ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, μίας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης.
Εάν συμβεί αυτό, θα δούμε τις περιφερειακές τράπεζες να περιορίζουν δραστικά τον δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν σχεδόν το ήμισυ της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης των ΗΠΑ.
Η απαισιοδοξία του κορυφαίου αναλυτή για τις περιφερειακές τράπεζες είναι διπλός.
– Πρώτον, η επιθετική πολιτική επιτοκίων της Fed έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες απώλειες στο χαρτοφυλάκιο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που έχουν διαθέσιμα προς πώληση οι τράπεζες. Για τον τραπεζικό τομέα συνολικά, αυτές οι ζημίες υπολογίζονται σε περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Δεύτερον, οι περιφερειακές τράπεζες έχουν μια ανθυγιεινά υψηλή έκθεση στον υπό πίεση τομέα των εμπορικών ακινήτων. Φέτος, οι εταιρείες ακινήτων θα αντιμετωπίσουν μεγάλη δυσκολία να αναχρηματοδοτήσουν τα ληξιπρόθεσμα δάνειά τους ύψους 500 δισ. δολαρίων, αφού τα επιτόκια να βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά με τα οποία είχαν αρχικά συναφθεί τα δάνεια. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι στον απόηχο της πανδημίας, οι εταιρείες ακινήτων πλήττονται από ποσοστά ρεκόρ των ανοικίαστων γραφείων και την πτώση των τιμών των ακινήτων.
Σε όλα τα προαναφερόμενα, ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Έρευνας, που αναφέρει ότι τα προβλήματα των περιφερειακών τραπεζών είναι πολύ σοβαρά.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι εάν τα επιτόκια παραμείνουν κοντά στα σημερινά τους επίπεδα και εάν οι εταιρείες εμπορικών ακινήτων αρχίσουν να αθετούν τα δάνειά τους, μπορούν να χρεοκοπήσουν περίπου 385 (!) περιφερειακές τράπεζες.
Όλοι φυσικά απεύχονται μία τέτοιου εύρους κατάρρευση, αλλά η κατάσταση έχει πράγματι ξεφύγει και αν σκάσει μία πρώτη περίπτωση περιφερειακής τράπεζας, θα ακολουθήσει ένα ντόμινο χρεοκοπιών, με απρόβλεπτες συνέπειες, που δεν πρόκειται να περιοριστούν μόνο στις ΗΠΑ, όπως ευκόλως γίνεται αντιληπτό.
Γιατί τα παράγωγα των ομολόγων και των δανείων, έχουν διαμοιραστεί σε όλο τον κόσμο, αν και η κατάσταση δεν έχει την έκταση των γνωστών sumprimes της Lehman Brothers.