Πανικό προκάλεσε στους traders της Wall Street η διαρροή για πληθωρισμό 10,2% στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, η οποία αποδείχθηκε fake news, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε ότι κυκλοφορεί μια ψεύτικη έκδοση του δελτίου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουνίου 2022», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Bureau of Labor Statistics, Cody Parkinson, στο Bloomberg.

Παρά το γεγονός ότι η διαρροή απασχόλησε για πολλές ώρες τους traders, η στατιστική υπηρεσία καθυστέρησε τη διάψευση.

Οι επενδυτές στα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται σε εγρήγορση, εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις επόμενες κινήσεις της Fed.

 

Τι «βλέπουν» οι αναλυτές

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ετήσιος ονομαστικός πληθωρισμός, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, θα ξεπεράσει το 8,6% του Μαΐου στο 8,8%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.

Ένα τέτοιο αυξημένο ποσοστό είναι πιθανό να πείσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) για την ανάγκη να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, πέρα ​​από την αύξηση των 75 μονάδων βάσης στην τελευταία της συνεδρίαση, ακόμη κι αν διατρέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

Άλλωστε, όπως αποκαλύφθηκε από τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης του Ιουνίου, οι αξιωματούχοι της Fed τόνισαν την ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού, ακόμη και αν αυτό σημαίνει επιβράδυνση της οικονομίας.