Εργασία τεσσάρων ημερών εξετάζει μία στις τρεις εταιρείες στις ΗΠΑ, καθώς όλο και περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι που υποφέρουν από burnout – εργασιακή εξουθένωση.

Το burnout εξελίσσεται σε τόσο μεγάλο πρόβλημα για τους εργαζόμενους που ορισμένες εταιρείες στις ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μικρύνουν τη διάρκεια της εργασιακής εβδομάδας. Μάλιστα, σχεδόν το ένα τρίτο των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών διερευνά αλλαγές αυτού του τύπου στο πρόγραμμα εργασίας, όπως είναι η εργασία τεσσάρων ημερών ή «τεσσερισήμισι ημερών», όπως δείχνει μια νέα έρευνα της KPMG που διεξήχθη σε διευθυντικά στελέχη εταιρειών στη χώρα. Τα ευρήματα δείχνουν πώς ορισμένα στελέχη αναζητούν τρόπους για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν εργαζόμενους – ταλέντα σε μια αγορά εργασίας όπου πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται υπερφορτισμένοι και ανεπαρκώς αμειβόμενοι. «Όλοι εργαζόμαστε για να καταλάβουμε ποιο είναι το καλύτερο αυτή τη στιγμή και θα συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε και να εξετάζουμε επιλογές», είπε ο Paul Knopp, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KPMG US, σε συνέντευξή του στο CNN.

Πολλοί εργαζόμενοι λένε ότι θα ήθελαν μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας, καθώς το 77% των εργαζομένων στις ΗΠΑ αναφέρει ότι ότι μια τετραήμερη, 40ωρη εβδομάδα εργασίας θα είχε θετικό αντίκτυπο στην ευημερία τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο. Ένα 46% εντός αυτού του ποσοστού μάλιστα, πιστεύει ότι το αποτέλεσμα θα ήταν «εξαιρετικά θετικό». Τα καλά νέα για τους εργαζόμενους είναι ότι ορισμένες μελέτες των τετραήμερων εβδομάδων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν ήδη θετικά αποτελέσματα για την ευημερία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Ωστόσο, οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα ήταν πρόωρο να αποφανθούμε οριστικά ότι αυτή η προσέγγιση είναι όντως σωστή. «Είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηρίσουμε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ως μέρος του μέλλοντος. Είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο», είπε o Knopp σχολιάζοντας το θέμα.

Οι εταιρείες εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν πώς θα λειτουργούσε μια τέτοια προσέγγιση, πώς θα επηρεάσει την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων και εάν μειώνει το κόστος δημιουργώντας πιο υγιεινά περιβάλλοντα. Ορισμένες εταιρείες που έχουν ήδη εφαρμόσει μικρότερες εβδομάδες εργασίας, το επιβεβαιώνουν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών που συμμετείχαν στην πειραματική εφαρμογή τετραήμερης εργασίας εξακολουθούν να αφήνουν τους υπαλλήλους να εργάζονται μια ημέρα λιγότερο, ένα χρόνο αργότερα. Περισσότεροι από τους μισούς μάλιστα έχουν κάνει την αλλαγή αυτή μόνιμη.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μικρύνει την εβδομάδα εργασίας;

Φυσικά, μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας μπορεί να μην λειτουργεί παντού. Ο Knopp υποστηρίζει ότι ενώ μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να έχει νόημα στα οικονομικά, το μάρκετινγκ και ορισμένες άλλες θέσεις εργασίας γραφείου, μπορεί να μην έχει νόημα όμως σε βιομηχανίες όπως η υγειονομική περίθαλψη όπου υπάρχουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού. «Η εικασία μου είναι ότι μια ευρέως διαδεδομένη τετραήμερη εβδομάδα εργασίας απέχει χρόνια ακόμα – αν ποτέ εφαρμοστεί ευρέως», είπε ο ίδιος στο CNN. «Θα δείτε εταιρείες να πειραματίζονται με αυτό, αλλά προσωπικά δεν προβλέπω ευρεία υιοθέτηση τα επόμενα δύο χρόνια». Ωστόσο, ο ίδιος εξηγεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιτρέψει στις εταιρείες να εφαρμόσουν μικρότερες εβδομάδες εργασίας, επειδή η τεχνολογία θα πρέπει να κάνει τους εργαζόμενους πιο αποτελεσματικούς.

Η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο μπορεί να αυτοματοποιήσει καθημερινές εργασίες, όπως η δημιουργία παρουσιάσεων, η δημιουργία email και η σύνταξη αναφορών, αλλά στο μέλλον αναμένεται να καλύπτει ακόμη πιο σύνθετες δραστηριότητες. «Είναι πιθανό η τεχνητή νοημοσύνη να κάνει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας πιο ρεαλιστική», είπε ο Knopp. Στην πραγματικότητα, η έρευνα της KPMG διαπίστωσε ότι το 61% των CEOs στις ΗΠΑ ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσουν τις καθημερινές εργασίες, να ανακουφίσουν το στρες και να διαχειριστούν τον φόρτο εργασίας τους.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Steve Cohen είπε στο CNBC αυτόν τον μήνα ότι είναι βέβαιος ότι έρχεται μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας – ειδικά με την ευρεία εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Cohen μάλιστα, ανέφερε ότι επένδυσε σε μία startup για το γκολφ, εν μέρει κινούμενος από την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο τις Παρασκευές. «Νομίζω ότι θα είχα κάνει την επένδυση στο γκολφ ούτως ή άλλως, γιατί νομίζω ότι υπάρχει μια πιο μακροπρόθεσμη σκέψη, αλλά πιστεύω ότι έρχεται μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας», είπε.

Και σε μια ακόμα νίκη των εργαζομένων, οι εταιρείες φαίνεται να υποχωρούν από τα αιτήματά τους για επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία πλήρους απασχόλησης στο γραφείο. Μόλις το 34% των CEOs των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της KPMG δήλωσαν ότι «οραματίζονται» υπαλλήλους που εργάζονταν στο γραφείο να επιστρέφουν στο φυσικό χώρο εργασίας για πέντε ημέρες την εβδομάδα τα επόμενα τρία χρόνια – ένα ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 62% που ήταν μόλις πριν από ένα χρόνο. Αντίθετα, το 46% των CEOs βλέπει αυτές τις θέσεις εργασίας να γίνονται υβριδικές (από 34% το 2023) και το 3% αναμένει ότι θα γίνουν θέσεις πλήρους τηλεργασίας. «Οι απόψεις των εργαζομένων δεν έχουν αλλάξει. Θέλουν περισσότερη ευελιξία. Τώρα υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση από τους CEOs ότι το υβριδικό μοντέλο είναι εδώ για να μείνει», δήλωσε ο Knopp.

Διαβάστε ακόμη: