Για νέες χρεοκοπίες  περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ προειδοποιεί η Pacific Investment Management, η οποία τονίζει ότι τα προβληματικά δάνεια εμπορικών ακινήτων στα βιβλία τους είναι σε «πολύ υψηλά» επίπεδα.

«Το πραγματικό κύμα δυσπραγίας μόλις αρχίζει» για τις τράπεζες σε όλα, από εμπορικά κέντρα μέχρι γραφεία, λέει ο John Murray της Pimco.

Η πρόσφατη αναταραχή έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους περιφερειακούς δανειστές, οι οποίοι αύξησαν την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα που (σε πολλές περιπτώσεις) αξίζουν τώρα μόνο ένα κλάσμα της αξίας τους στην κορύφωσή τους, σημειώνει το Bloomberg.

Οι μικρότερες τράπεζες συνεχίζουν να ανησυχούν τους επενδυτές από την περσινή μίνι κατάρρευση. Νωρίτερα φέτος, η New York Community Bancorp μείωσε το μέρισμά της και συγκέντρωσε περισσότερα μετρητά για δυνητικά επισφαλή δάνεια, στέλνοντας τις μετοχές σε sell off που κατέληξε σε εισφορά κεφαλαίου.

Η US Bancorp αύξησε τις προβλέψεις της για πιστωτικές ζημίες το πρώτο τρίμηνο. Οι μετοχές της Axos Financial κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα, αφού ένας πωλητής ανοιχτών πωλήσεων έβαλε στο στόχαστρο αυτό που αποκάλεσε «κραυγαλέα» προβλήματα δανείων ακινήτων της τράπεζας.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά ακίνητα, όπου το υψηλό κόστος δανεισμού έχει πλήξει τις αποτιμήσεις και έχει προκαλέσει αθετήσεις πληρωμών, αφήνοντας τους δανειστές με περιουσιακά στοιχεία που είναι δύσκολο να πωληθούν. Το τοπίο φαίνεται να γίνεται όλο και πιο ζοφερό.

Διαβάστε ακόμη