Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να χειριστούν το ζήτημα του κινεζικού μπαλονιού που εισήλθε στον αμερικανικό εναέριο χώρο με ηρεμία, με σωστό τρόπο και χωρίς τη χρήση βίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ στην τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Ήταν ένα απρόσμενο, μεμονωμένο περιστατικό», επεσήμανε η Μάο όταν ρωτήθηκε για τη σοβαρότητα του περιστατικού.

Όταν ρωτήθηκε πότε η Κίνα έμαθε ότι το μπαλόνι είχε βρεθεί στον αμερικανικό εναέριο χώρο, η ίδια απάντησε αφού η Ουάσινγκτον ενημέρωσε το Πεκίνο για το μπαλόνι, τότε «κάναμε αμέσως ελέγχους».

Κινεζικό το μπαλόνι που εντοπίστηκε πάνω από τη Λατινική Αμερική

Παράλληλα η Μάο εξήγησε ότι το μπαλόνι που εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική είναι κινεζικό και χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, τονίζοντας ότι έχει περιορισμένη δυνατότητα αυτοπλοήγησης.

Η πολεμική αεροπορία της Κολομβίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κάτι που πιθανόν να είναι μπαλόνι εντοπίστηκε από το σύστημα αεροπορικής άμυνας της χώρας την Παρασκευή το πρωί.

ΗΠΑ: Βίντεο από τη στιγμή που Αμερικανοί κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι

Πάντως, τέλος στο σίριαλ με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι έβαλαν οι Αμερικανοί οι οποίοι προχώρησαν το Σάββατο (4/2) στην κατάρριψή του πάνω από την Νότια Καρολίνα.

Την είδηση μετέφερε το πρακτορείο Reuters και λίγη ώρα αργότερα σχετικά βίντεο από τη στιγμή της κατάρριψής του από τον αμερικανικό στρατό, αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι που πετούσε εδώ και πολλές ημέρες στον εναέριο χώρο τους, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο στη συνέχεια.

Ένα αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε το μπαλόνι στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, απαντώντας στην «απαράδεκτη παραβίαση» της αμερικανικής κυριαρχίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δώσει από την Τετάρτη την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.

Στα πλάνα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και CNN, διακρίνεται το μπαλόνι να χάνει ύψος και να πέφτει κατακόρυφα.

Διαβάστε ακόμη: