Η τελετή απονομής των βραβείων Emmy, των «Όσκαρ» της αμερικανικής τηλεόρασης, αναβάλλεται για περίπου τέσσερις μήνες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη οι διοργανωτές, καθώς η απεργία των ηθοποιών και των σεναριογράφων του Χόλιγουντ έχει παραλύσει τον κλάδο για περισσότερες από 100 ημέρες.

Η απονομή ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 18 Σεπτεμβρίου αλλά μετατέθηκε για τα μέσα Ιανουαρίου 2024, αναφέρουν το τηλεοπτικό κανάλι Fox και η Ακαδημία της Τηλεόρασης, σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Η 75η τελετή των Βραβείων Emmy θα μεταδοθεί τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του καναλιού που αναμεταδίδει ζωντανά την τελετή.

Η τελετή, το σημαντικότερο «ραντεβού» του ραδιοτηλεοπτικού τομέα, είχε αναβληθεί για τελευταία φορά το 2001, λόγω των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία συμβιβαστική λύση μεταξύ των συνδικάτων των σεναριογράφων και των ηθοποιών με τα μεγάλα στούντιο. Ηθοποιοί και σεναριογράφοι ζητούν καλύτερες αμοιβές και να ρυθμιστεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Τι είναι τα υπολειπόμενα;

Τα «υπολειπόμενα-residuals» είναι ένα κεντρικό θέμα των ταυτόχρονων απεργιών ηθοποιών και σεναριογράφων του Χόλιγουντ, και ένα θέμα συνεχούς σχολιασμού στις γραμμές των διαδηλωτών.  Ενώ κάποτε οι αστέρες των οποίων οι επιτυχίες επαναπροβάλονταν ανταμείβονταν πλουσιοπάροχα, τα μέλη του συνδικάτου λένε ότι έκτοτε οι αμοιβές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο καθώς η βιομηχανία έχει μετατοπιστεί σε υπηρεσίες ροής – streaming.

Τα υπολειπόμενα είναι μακροπρόθεσμες πληρωμές σε όσους δούλεψαν σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, με διαπραγμάτευση από συνδικάτα, για επαναλήψεις και άλλες εκπομπές μετά την αρχική κυκλοφορία. Η βασική μισθολογική δομή αναπτύχθηκε το 1960, την τελευταία φορά που συγγραφείς και ηθοποιοί απήργησαν μαζί.

Παραδοσιακά, οι ηθοποιοί και οι συγγραφείς πληρώνονται για κάθε φορά που μια εκπομπή προβάλλεται σε εκπομπή ή καλωδιακή τηλεόραση ή όταν κάποιος αγοράζει ένα DVD, έναν δίσκο Blu-ray ή (πριν από πολύ καιρό) μια κασέτα VHS.

Οι πληρωμές, οι οποίες μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, συνδέονται με διάφορους παράγοντες, όπως η διάρκεια μιας ταινίας ή εκπομπής, το μέγεθος ενός ρόλου, ο προϋπολογισμός μιας παραγωγής και το πού προσφέρεται η ταινία ή η παράσταση.

Ενώ οι εταιρείες ροής πληρώνουν τα υπολειπόμενα, τόσο τα συνδικάτα όσο και τα μέλη τους λένε ότι τα ποσά και τα χρονοδιαγράμματα πληρωμής αφήνουν τους ηθοποιούς και τους συγγραφείς με ελάχιστα σε σχέση με αυτά που έπαιρναν κάποτε – και αυτοί που κάποτε πληρώνονταν για επαναλήψεις δικτυακών εκπομπών συχνά δεν παίρνουν τίποτα τώρα.

Οι ηθοποιοί παραπονούνται ότι με την μεταπήδηση σε υπηρεσίες streaming οι επιταγές με υπολειπόμενα σταμάτησαν να αποστέλλονται.

Διαβάστε ακόμη: