Ξάφνιασε τους πάντες ο τέως του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αφού σε πλήρη αντίθεση με την αντιμεταναστευτική πολιτική, κατέθσε πρόταση του να χορηγείται αυτόματα πράσινη κάρτα σε αλλοδαπούς που αποφοιτούν από αμερικανικό κολλέγιο.

Όπως αναφέρει το CNN, o Tραμπ μιλώντας χθες σε podcast, δήλωσε χαρακτηριστικά ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου:

«Αυτό που θέλω να κάνω, και αυτό που θα κάνω, είναι πως όταν αποφοιτάς από ένα αμερικανικό κολέγιο, νομίζω ότι θα πρέπει να παίρνεις αυτόματα, ως μέρος του πτυχίου σου, μια πράσινη κάρτα για να μπορέσεις να μείνεις σε αυτή τη χώρα», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα στο «The All-In Podcast».

Ο Τραμπ έσπευσε επίσης να εξηγήσει τον συλλογισμό του: «Και αυτό περιλαμβάνει και τα junior κολέγια (διετούς φοίτησης). Αυτό θα ισχύσει για οποιονδήποτε αποφοιτήσει από ένα κολέγιο, όπου οι σπουδές μπορεί να διαρκέσουν δύο ή τέσσερα χρόνια. Εάν αποφοιτήσει ή λάβει διδακτορικό τίτλο από ένα κολέγιο, θα πρέπει να μπορεί να μείνει σε αυτή τη χώρα».

Σημειώνεται ότι η πράσινη κάρτα είναι μια κάρτα μόνιμης διαμονής για την Αμερική που δίνει το δικαίωμα στον κάτοχό της να ζήσει και να εργαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πράσινες κάρτες δεν έχουν ημερομηνία λήξης, αν και συνήθως θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 10 χρόνια. Για μόνιμη κατοικία υπό όρους, η πράσινη κάρτα ισχύει για δύο χρόνια. Επιπλέον, δίνει το δικαίωμα στον κάτοχο να ξεκινήσει τη διαδικασία να πολιτογραφηθεί στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ προέβη σε αυτά τα σχόλια σε podcast όπου οι οικοδεσπότες ήταν, μεταξύ άλλων, δύο κορυφαίοι επιχειρηματίες που επενδύουν σε τεχνολογικές εταιρείες: οι David Sacks και Chamath Palihapitiya.

Πρόσφατα οι δύο πάμπλουτοι επιχειρηματίες διοργάνωσαν μία εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο για την συγκέντρωση χρημάτων στον πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας του συζύγου της Μελάνια, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο.

Ο Τραμπ κλήθηκε επίσης να απαντήσει σε ερώτηση ενός άλλου οικοδεσπότη του podcast, του επενδυτή Jason Calacanis.

«Μπορείς σε παρακαλώ να μας υποσχεθείς ότι θα μας δώσεις περισσότερη δυνατότητα να εισάγουμε τα καλύτερα και λαμπρότερα «μυαλά» από όλο τον κόσμο στην Αμερική;»

Από την πλευρά του, ο 78χρονος Ρεπουμπλικανός ανταπάντησε εκφράζοντας το παράπονό του ότι ορισμένοι ξένοι απόφοιτοι κορυφαίων κολεγίων των ΗΠΑ δεν μπορούν να ιδρύσουν εταιρείες στις ΗΠΑ, γι΄αυτό και έστησαν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία ή η Κίνα.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θέσει το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της υποψηφιότητάς του το 2024 για τον Λευκό Οίκο, έχοντας δεσμευτεί να πραγματοποιήσει «τη μεγαλύτερη εγχώρια επιχείρηση απέλασης στην αμερικανική ιστορία» χρησιμοποιώντας το θέμα στην ατζέντα του για να επιτεθεί στον πολιτικό του αντίπαλο και νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, τα τελευταία του σχόλια έρχονται σε αντίθεση με την μέχρι τώρα αντιμεταναστευτική πολιτική του και λίγες ημέρες αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια νέα πολιτική που θα προστατεύει από την απέλαση εκατοντάδες χιλιάδες συζύγους Αμερικανών πολιτών-άντρες και γυναίκες-χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, η απόφαση του Δημοκρατικού προέδρου για νομιμοποίηση μεταναστών θα ισχύει για όσους βρίσκονται στη χώρα επί τουλάχιστον 10 χρόνια και θα τους επιτρέψει να εργαστούν νόμιμα στη χώρα.

O Λευκός Οίκος εκτιμά ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν από την κίνηση αυτή, αλλά και 50.000 νέοι, ηλικίας κάτω των 21 ετών των οποίων ο γονέας είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στους συμπολίτες του να κάνει το σύστημα μετανάστευσης των ΗΠΑ «πιο δίκαιο».