Ένας εννιάχρονος συνελήφθη στη Γιούτα των δυτικών ΗΠΑ, καθώς κατηγορείται ότι φέρεται να σκότωσε μέλος της οικογένειάς του με όπλο όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η αστυνομία.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη Τουέλε, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομικός, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο αν οι αρχές θεωρούν πως επρόκειτο για ατύχημα ή εσκεμμένη ενέργεια.

Η αστυνομία εντόπισε έναν 32χρονο χωρίς τις αισθήσεις του, σε σπίτι όπου έλαβαν κλήση να μεταβούν. Το θύμα είχε τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι και διακομίστηκε σε νοσοκομείο σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, όπου και υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματα του.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, παιδί και θύμα φέρεται ότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια. «Σκοπεύουμε να ασκήσουμε δίωξη για ανθρωποκτονία», αναφέρει η αστυνομία, χωρίς να δώσει ώστοσο περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ πληρώνουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των όπλων στην επικράτειά τους και την ευκολία με την οποία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σ’ αυτά οι Αμερικανοί. Η χώρα μετράει περίπου 400 εκατ. όπλα απ’ ό,τι κατοίκους, και  ένας  στους τρεις πολίτες έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα όπλο ενώ ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό που έχει πάνω από ένα όπλο.

Εξαιτίας αυτής της διάδοσης είναι ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης θανάτων εξαιτίας βίαιων επεισοδίων με τη χρήση όπλων στη χώρα, που δεν χωράει καμιά σύγκριση με αυτούς σε άλλα οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη. Περίπου 49.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες το 2021, έναντι 45.000 το 2020, που ήταν ήδη χρονιά τραγικού ρεκόρ. Με άλλα λόγια, καταγράφονταν πάνω από 130 θάνατοι κάθε μέρα με τους μισού και πλέον να ήταν αυτοκτονίες.

Στο αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει μπορέσει να εγκριθεί κανένα φιλόδοξο νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή εδώ και δεκαετίες, καθώς φαίνεται ότι πολλά μέλη του τελούν υπό την επιρροή του πανίσχυρου λόμπι των όπλων NRA, που αποτελεί το κυριότερο του είδους.

Διαβάστε ακόμη: