Λοταρίες, τεχνολογία, στόχευση σε ανεπτυγμένες αγορές και σε δραστηριότητες που η εταιρεία ελέγχει 100%, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί το οικοδόμημα της «νέας» Intralot. 

Το κάδρο των στρατηγικών κινήσεων της Intralot, κλειδί της οποίας αποτελεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 135 εκατ.ευρώ που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται στις αρχές Νοεμβρίου παρουσίασε η διοίκηση του Ομίλου στους εκπροσώπους του Τύπου.

Οι 3+1 πυλώνες ανάπτυξης

Μιλώντας στους δημοσιογράφους για την αλλαγή στην επιχειρηματική στόχευση της εταιρείας, ο αναπληρωτής CEO, Χρυσόστομος Σφάτος, ανέφερε πως η διοίκηση αποφάσισε να επικεντρωθεί σε συμβόλαια λοταρίας, τεχνολογίας και σε ανεπτυγμένες αγορές. Παράλληλα, απαλλάχθηκε από σημαντικό αριθμό joint ventures που είχαν γίνει για B2C συμβόλαια, τα οποία όμως δημιουργούσαν πολυπλοκότητα στο PNL της και προκαλούσαν «διαρροές» κερδοφορίας σε μετοχικές μειονότητες.

Αυτοί οι τρεις πυλώνες μαζί με το πιο ξεκάθαρο PNL άλλαξαν την εικόνα της Intralot, με αποτέλεσμα σήμερα η εταιρεία να εμφανίζει μεν μικρότερα έσοδα, αλλά με σημαντικά μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και μια αισθητή μείωση της μόχλευσης που πραγματοποιήθηκε την τελευταία 4ετία.

«Από τη στιγμή που η εταιρεία ήλεγξε τα έξοδα, ισορρόπησε έσοδα-έξοδα και γύρισε σε θετικό cash flow, εξυπηρετεί το χρέος της με άνεση, μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης χρέους, αξιοποιεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι η τεχνολογία καθώς θεωρούμε πως είμαστε μπροστά από τον ανταγωνισμό και διαθέτει μια σαφή εμπορική στόχευση κυρίως στις ΗΠΑ, έχουμε αποκτήσει τη δύναμη να πάμε σε μια νέα εποχή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σφάτος.

Η μείωση της μόχλευσης θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα και για τα επόμενα χρόνια. Σήμερα η σχέση καθαρού δανεισμού/Ebitda ανέρχεται στο 3,7x, μετά την ΑΜΚ να υποχωρήσει στο 2,6x και στόχος είναι μεσοπρόθεσμα να υποχωρήσει στο 2x ή και παρακάτω. Όπως έχει αναφέρει το newmoney, η Intralot προσβλέπει σε EBITDA πέριξ των 133 εκατ. ευρώ για το 2023, με τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται στα 340 εκατ. ευρώ, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το χρηματοοικονομικό κόστος.

«Στον κλάδο μας είναι απαραίτητο το capex να υλοποιείται νωρίτερα. Το να έχεις χαμηλή μόχλευση και να έχεις τη δυνατότητα να δανείζεσαι όταν χρειάζεται να πληρώνεις, διασφαλίζει τη δυνατότητα να αναλαμβάνεις νέα έργα», σημείωσε ο κ. Σφάτος, συμπληρώνοντας πως «χτίζουμε ξανά το equity story της Intralot».

Οι στόχοι στις ΗΠΑ

Με δεδομένο ότι η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί σήμερα πάνω από το 50% των εσόδων και του Ebitda του Ομίλου, η στόχευση παραμείνει στις προοπτικές ανάπτυξης στη συγκεκριμένη αγορά.

Το πλεονέκτημα της πολυετούς παρουσίας και εμπειρίας στην αμερικανική αγορά και ο συνδυασμός παραγωγής τεχνολογίας σε χαμηλότερα κόστη στην Ελλάδα και πωλήσεων σε υψηλότερες τιμές στις ΗΠΑ αποτελεί ισχυρό asset για τον ελληνικό όμιλο.

Παράλληλα, οι επενδύσεις στο τεχνολογικό σύστημα LotosX που έχει αναπτύξει η εταιρεία επιτρέπουν να διεκδικεί ανταγωνιστικά νέα συμβόλαια, καθώς η αρχιτεκτονική του προσφέρει κλιμακωτή λειτουργία, παραμετροποίηση και γρήγορη ενσωμάτωση τρίτων συστημάτων.

Ο Νίκος Νικολακόπουλος, CEO της Intralot Inc., εξήγησε πως η αγορά των λοταριών στις ΗΠΑ ανέρχεται σήμερα σε 107 δισ. σε επίπεδο πωλήσεων και η εστίαση σε συμβόλαια που αφορούν λοταρίες ερμηνεύεται λόγω της σταθερής ανάπτυξης των μεγεθών τους, τόσο σε βάθος χρόνου, όσο και των εκτιμήσεων για τα επόμενα χρόνια.

Οι υγιείς ρυθμοί ανάπτυξης, ο μικρός αριθμός των τεχνολογικών «παικτών» στη συγκεκριμένη αγορά (σ.σ. πέραν της Intralot, η SGI και η IGT) και το υψηλό «barrier to entry» λειτουργούν υπέρ της Intralot, ανέφερε.

Όπως σημείωσε, η αγορά των ΗΠΑ είναι αυτή στην οποία η Intralot θα επενδύσει εμπορικά και τεχνολογικά, εστιάζοντας τόσο σε συμβόλαια για λοταρίες αλλά και στο σκέλος του VLT Monitoring που αποτελεί πεδίο περαιτέρω επέκτασης και ανάπτυξης.

Ακόμη, στο σκέλος της ψηφιοποίησης των λοταριών εντοπίζονται ευκαιρίες καθώς η αμερικανική αγορά (σε αντίθεση με την Ευρώπη κυρίως) έχει μείνει πίσω, ενώ αντίθετα στην αγορά του αθλητικού στοιχηματισμού η Intralot στρατηγικά επέλεξε να μην διεκδικήσει αύξηση μεριδίων καθώς σε αρκετές πολιτείες που έχουν ανοίξει την αγορά τους απαιτεί σημαντικά υψηλά κεφάλαια χωρίς ακόμη φέρουν κέρδη για τους υφιστάμενους «παίκτες».

Την επόμενη διετία, τόνισε, θα υπάρξουν νέα συμβόλαια σε 15 πολιτείες που σήμερα στην πλειονότητά τους ανήκουν σε ανταγωνιστές τα οποία η Intralot θα διεκδικήσει είτε αυτόνομα, είτε με συνεργάτη όπου κριθεί πως οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι σημαντικά υψηλές. Η διοίκηση θεωρεί πως ακόμη και να εξασφαλίσει χαμηλό μονοψήφιο αριθμός εξ αυτών των συμβολαίων, αυτό επαρκεί για να ενισχύσει σημαντικά τα μεγέθη της.

Η εστίαση θα γίνει σε λοταρίες μεσαίου και μικρότερου μεγέθους όπως το Κολοράντο, Αριζόνα, Μιζούρι, Κεντάκι, Β. Ντακότα κ.α., μεγέθους από $800 εκατ. έως $2,5 δισ., για τις οποίες η εταιρεία έχει κάνει ήδη προεργασία για να τα διεκδικήσει. Πρόκειται για λοταρίες που αναζητούν τεχνολογική αναβάθμιση και για τις οποίες η Intralot έχει ήδη ενδιαφερθεί. Πέραν των ΗΠΑ, στην Αυστραλία, τη Νότιο Αφρική αλλά και στη Βραζιλία έχουν εντοπιστεί έργα που ενδιαφέρουν την Intralot.

Το «Σχέδιο Πλάτων» και η έξοδος από την επιτήρηση

Αναφορικά με την πορεία της ΑΜΚ, o Γιάννης Παπαβασιλείου πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί για το πλαίσιο της αύξησης και όσων για το «Project Plato» σημείωσε πως στόχος είναι η αύξηση του free float της εταιρείας και να δοθεί η δυνατότητα σε ξένα και ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια, αλλά και σε επιχειρηματικούς ομίλους μέσω των family office που διαθέτουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

«Είμαστε σε μια φάση που μπορούμε να πούμε πως η αύξηση θα πάει καλά για τα δικαιώματα των βασικών μετόχων, υπάρχει σημαντική ζήτηση από πελάτες των αναδόχων αλλά και μέσω απευθείας σχέσεων. Η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα μας επιτρέψει να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η επιτυχής αναχρηματοδότηση του ομολόγου του 2024».

Όπως έγινε γνωστό, ήδη έχουν υπάρξει προεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση από την εταιρεία και υπάρχουν συζητήσεις για την πλήρη αναχρηματοδότηση με την έκδοση ενός κοινοπρακτικού δανείου τη συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από πέμπτη τράπεζα. Παράλληλα, ως γνωστόν, θα εκδοθεί και ένα retail bond μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α.

Όπως ανέφερε, τέλος, ο κ. Παπαβασιλείου, η χαμηλή μόχλευση θα επιβραβεύσει και σε επίπεδο equity την εταιρεία, επιτρέποντας παράλληλα να αξιοποιήσει τις μεγάλες ευκαιρίες που θα προκύψουν την ερχόμενη 3ετία. Σημειώνεται, πως με την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης της ΑΜΚ, η εταιρεία θα αιτηθεί την άμεση έξοδο της μετοχής της από την κατηγορία της επιτήρησης.

Διαβάστε ακόμη: