Νέο πρόστιμο ύψους 376,36 εκατ. ευρώ (400 εκατ. δολάρια) στην Intel Corp. από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού δικαστήριο της ΕΕ είχε εξαλείψει την ποινή ρεκόρ ύψους 1,06 δισ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε βάρος της εταιρείας κατασκευής τσιπ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επέβαλε εκ νέου το μικρότερο πρόστιμο για «μια προηγουμένως διαπιστωμένη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των τσιπ υπολογιστών που ονομάζονται κεντρικές μονάδες επεξεργασίας x86», αφού διαπίστωσε ότι η Intel είχε «εμπλακεί σε μια σειρά αντιανταγωνιστικών πρακτικών με στόχο τον αποκλεισμό ανταγωνιστών από τη σχετική αγορά κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακώνκανόνων της ΕΕ».

Η Intel είχε ήδη επισημάνει νωρίτερα φέτος ότι η Επιτροπή «άνοιξε εκ νέου τη διοικητική της διαδικασία για τον καθορισμό προστίμου κατά της Intel με βάση την υποτιθέμενη καταχρηστική συμπεριφορά που είχε διαπιστωθεί στο παρελθόν», όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η εταιρεία φαινόταν ότι είχε κερδίσει μια ιστορική νίκη σε μια απόφαση του 2022 που ανέτρεψε μια από τις σημαντικότερες αντιμονοπωλιακές υποθέσεις της ΕΕ. Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν βασικά λάθη στην απόφασή τους του 2009 σχετικά με τις φερόμενες ως παράνομες εκπτώσεις που έδωσε η Intel στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών για να εκτοπίσει την ανταγωνίστρια Advanced Micro Devices Inc.

Παρόλα αυτά, το δικαστήριο της ΕΕ «επιβεβαίωσε ότι οι γυμνοί περιορισμοί της Intel ισοδυναμούσαν με κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ», ανέφερε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της την Παρασκευή. Γι’ αυτό η Επιτροπή εξέδωσε τώρα «νέα απόφαση με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο στην Intel μόνο για τους γυμνούς περιορισμούς».

Διαβάστε ακόμη: