Νέα –υψηλότερη από την αναμενόμενη– επίδοση κατέγραψε ο όγκος των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, με την εικόνα υπεθέρμανσης της αγοράς εργασίας να παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» για τη Fed και την πιθανότητα να… «τραβήξει» χειρόφρενο στις αυξήσεις των επιτοκίων, όπως ελπίζει η αγορά.

Τα νέα στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών εντόπισαν ότι οι αιτήσεις για νέα επιδόματα, την τελευταία εβδομάδα, αυξήθηκαν περαιτέρω στις 196.000, έναντι 183.000 στην προηγούμενη μέτρηση. Σε αυτά τα επίπεδα, διέψευσαν ξανά τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν μικρότερη αύξηση στις 190.000.

Ο συνολικός αριθμός όσων λαμβάνουν επιδόματα (ήτοι παλαιοί και νέοι άνεργοι) έφθασε τα 1.69 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 38.000.

Θετικό στοιχείο, αποτελεί το γεγονός ότι οι αιτήσεις έχουν καταφέρει να διατηρηθούν, σχεδόν από τις αρχές της χρονιάς, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200.000. Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα στην αγορά εργασίας παραμένει υπερβολικά «σφιχτή» για τα κριτήρια της Fed, γεγονός στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα και ο διοικητής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Την περασμένη εβδομάδα, η μηνιαία έκθεση για την απασχόληση έδειξε θεαματικό «άλμα» στις προσλήψεις το Δεκέμβριο, κατά περίπου μισό εκατομμύριο, με αποτέλεσμα ο δείκτης της ανεργίας να υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 53 ετών, στο 3.4%. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε τριγμούς στη Wall Street, όπου οι traders θεωρούν ότι οι αντοχές της αγοράς εργασίας θα αναγκάσουν την Κεντρική Τράπεζα να διαμορφώσει το τελικό «ταβάνι» των επιτοκίων πάνω από το 5%.

Διαβάστε ακόμη: