«Η Ρωσία έχασε σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία», ανέφερε σήμερα (14/02) ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη συνάντηση με τους Υπουργούς Άμυνας των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν νόμιζε ότι θα νικήσει γρήγορα την Ουκρανία, θα διασπάσει το ΝΑΤΟ και θα μείνει ατιμώρητος· έκανε λάθος. Η Ουκρανία παραμένει ελεύθερη και ανεξάρτητη. Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του έγιναν ακόμη ισχυρότεροι. Η Ρωσία είναι πλέον ένας παγκόσμιος παρίας και ο κόσμος συνεχίζει να εμπνέεται από την γενναιότητα και το σθένος των Ουκρανών. Εν ολίγοις, η Ρωσία έχει χάσει σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο και πληρώνει για αυτό, ένα τεράστιο τίμημα στο πεδίο της μάχης», υπογράμμισε ο Μάρκ Μίλι.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις» για νέα αεροπορική επίθεση

Ύστερα από συνάντηση που είχε με ομολόγους από κράτη – συμμάχους της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν, ισχυρίσθηκε ότι δεν υπάρχουν –προς το παρόν– ενδείξεις ότι η Ρωσία συγκεντρώνει αεροσκάφη για ενδεχόμενη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση.

«Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η Ρωσία συγκεντρώνει τα αεροσκάφη για κάποια μαζική αεροπορική επίθεση, είναι κάτι που δεν προβλέπουμε, προς το παρόν. Γνωρίζουμε πως η Ρωσία διαθέτει σημαντικό αριθμό αεροσκαφών στον κατάλογό της. Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουμε τονίσει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η Ουκρανία να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες αεράμυνας», τόνισε ο Όστιν.

Την άνοιξη, ο πόλεμος θα εισέλθει σε «κρίσιμη φάση»

Κατά τους τελευταίους μήνες, οι εξελίξεις στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας έχουν επιβραδυνθεί. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει το «πάνω χέρι». Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν θεωρούν ότι ο πόλεμος θα εισέλθει σε «κρίσιμη φάση» την άνοιξη, όταν αναμένεται νέα ρωσική επίθεση και κατ’ επέκταση και αντεπίθεση της ουκρανικής πλευράς, σε μία προσπάθεια να κερδίσει ξανά τα χαμένα εδάφη της.

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη μοιραστεί με την ουκρανική πλευρά, τις εκτιμήσεις σχετικά με την κρισιμότητα των μηνών που ακολουθούν. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μπάιντεν και το επιτελείο του, επιθυμούν να μεταδώσουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν το μήνυμα ότι «παραμένει ακλόνητη», η αποφασιστικότητα της Δύσης να στηρίξει την Ουκρανία. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία είναι πιθανό να αποκτήσουν σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα, στο κοντινό μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: