Η Αριζόνα θα κατεδαφίσει το τεράστιο τείχος από κοντέινερ κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, μία εβδομάδα αφότου η αμερικανική κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι αυτό το αυτοσχέδιο φράγμα, που υποτίθεται ότι θα παρεμπόδιζε την είσοδο μεταναστών, κατασκευάσθηκε παρανόμως σε ομοσπονδιακά εδάφη.

Η Πολιτεία θα απομακρύνει τα εμπορευματοκιβώτια θαλάσσιων μεταφορών, τον εξοπλισμό και τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για το «χτίσιμο» του τείχους στις αρχές Ιανουαρίου, με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη προχθές (21/12) με τις ομοσπονδιακές αρχές. Οι δύο πλευρές τερματίζουν, έτσι, τη δικαστική τους «διαμάχη», δύο εβδομάδες προτού αναλάβει καθήκοντα η νέα Κυβερνήτης της Αριζόνας, η Δημοκρατική Κέιτι Χομπς, η οποία είχε αντιταχθεί στο τείχος.

Τον Αύγουστο, ο Ρεπουμπλικάνος Κυβερνήτης, Ντάγκ Ντάσεϊ, υπέγραψε μία εκτελεστική εντολή, διατάζοντας μία πολιτειακή υπηρεσία να κλείσει τα κενά στο τείχος των συνόρων με το Μεξικό, μήκους 600 χιλιομέτρων, τοποθετώντας εμπορευματοκιβώτια το ένα πάνω στο άλλο. Στην αγωγή του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριζε ότι τα κοντέινερ βρίσκονταν σε ομοσπονδιακό έδαφος και επομένως, το τείχος ήταν παράνομο.

Το έργο, κόστους 95 εκατομμυρίων δολαρίων, είχε ολοκληρωθεί κατά το 1/3. Συνολικά, είχαν τοποθετηθεί 915 από τα 3.000 κοντέινερ, σαν τεράστια ντόμινο, σε μία κοιλάδα στην καρδιά του εθνικού δρυμού Κορονάντο, μίας προστατευόμενης περιοχής όπου ζουν απειλούμενα είδη, όπως ιαγουάροι και οσελότοι. Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος κατήγγειλαν ότι το αυτοσχέδιο τείχος, ύψους 6.7 μέτρων και με συρματόπλεγμα στην κορυφή του, ήταν επικίνδυνο για την πανίδα της περιοχής.

«Η βιοποικιλότητα της περιοχής αυτής είναι απαράμιλλη», σχολίασε ο Ρας ΜακΣπάντεν, του Center for Biological Diversity, μίας περιβαλλοντικής οργάνωσης η οποία δύο φορές είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη για να κατεδαφισθεί το τείχος των κοντέινερ. Οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι το τείχος βρίσκεται πολύ μακριά από τις ζώνες που χρησιμοποιούν οι μετανάστες και το μόνο που έκανε, ήταν να σταματά άγρια ζώα, τα οποία όμως είναι αναγκαίο να μετακινούνται για την επιβίωσή τους.

Ο κ. ΜακΣπάντεν ανέφερε ότι είχε τοποθετήσει κάμερες που φωτογράφιζαν αυτόματα την περιοχή και ποτέ δεν κατέγραψε μετανάστες να περνούν από εκεί, αλλά μόνο ιαγουάρους και οσελότους. «Βρισκόμαστε σε μία άγρια κοιλάδα. Δεν υπάρχουν αστικές ζώνες εδώ κοντά. Για αυτό, ακόμη και επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, δεν κατασκευάστηκε τείχος εδώ», αποσαφήνισε.

Αυτό το τείχος φαινόταν, πάντως, εξαρχής ότι δεν ήταν καλή ιδέα. Στο ανώμαλο έδαφος, τα κοντέινερ δε μπορούσαν να εφαρμόσουν μεταξύ τους, αφήνοντας διόδους από τις οποίες άνετα μπορούσε να περάσει ένας άνθρωπος.

Διαβάστε ακόμη: