Η καθαρή αξία των νοικοκυριών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αυξήθηκε το α’ τρίμηνο, με τον μεγαλύτερο ρυθμό σε διάρκεια περίπου έτους, καθώς τα κέρδη από τις τοποθετήσεις τους, σε μετοχές αντιστάθμισαν τη μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Αναλυτικά, ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 2.1% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, φθάνοντας τα 148.8 τρισεκατομμύρια δολάρια μετά την άνοδο κατά 1.6 τρισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση της Federal Reserve.

Η αξία των επενδύσεων αυτών σε μετοχές αυξήθηκε κατά 2.4 τρισ. δολάρια στο α’ τρίμηνο, ενώ, η αξία του real estate που ελέγχεται από τα νοικοκυριά μειώθηκε περίπου κατά 617 δισ. δολάρια.

Ο S&P 500 αυξήθηκε κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, παρά τις κάποιες διακυμάνσεις στη διάρκεια του τριμήνου, εν μέσω ανησυχιών για την ευρωστία του τραπεζικού τομέα και των προοπτικής της οικονομίας. Τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων είχαν ως αποτέλεσμα να περιορισθούν οι πωλήσεις κατοικιών, όμως, η επικείμενη ζήτηση συγκράτησε την απότομη πτώση των τιμών.

Από τότε, οι φόβοι για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος έχουν απομακρυνθεί και ο S&P 500 έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα τελευταία στοιχεία για την ευρωστία της αγοράς εργασίας και των καταναλωτών στην αρχή του β’ τριμήνου έχουν, επίσης, συγκρατήσει εν μέρει τις ανησυχίες για επικείμενη ύφεση.

Οι καταναλωτικές πιστώσεις, εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων, αυξήθηκαν με ρυθμό 4.3% στο α’ τρίμηνο σε ετήσια βάση, που σηματοδοτεί το βραδύτερο ρυθμό αύξησης σε διάρκεια δύο ετών. Το επιχειρηματικό χρέος αυξήθηκε κατά 3.8%, ενώ, παράλληλα, το χρέος σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης σημείωσε άνοδο.

Διαβάστε ακόμη: