Ήταν Ιούλιος του 2022 όταν το θερμόμετρο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άγγιξε τους 52.1 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία που είχε καταγραφεί στην περιοχή. Η μέση θερμοκρασία κατά τη χειμερινή περίοδο κυμαίνεται από 16,4 έως 24 βαθμούς Κελσίου, από τον Απρίλιο ως τον Μάιο η θερμοκρασία αυξάνεται φτάνοντας τους 33,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι θερινοί μήνες από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο σημειώνονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί ακόμα και να σκαρφαλώσουν στους 50 βαθμούς Κελσίου, ιδίως στα νότια. Οι βροχοπτώσεις είναι αραιές και ασταθείς, ενώ ετησίως καταγράφονται 140-200 χιλιοστά βροχής με εξαίρεση σε κάποιες ορεινές περιοχές όπου τα χιλιοστά φτάνουν τα 350 ανά έτος. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το επίπεδο ξηρασίας αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 1.290 χιλιοστά βροχής. Παράλληλα, στα ΗΑΕ παρατηρείται συχνά το φαινόμενο του ανέμου Σαμάλ που προκαλούν ανεμοθύελλες.

Τη στιγμή που η αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο ανησυχεί τους ειδικούς, αφού σύμφωνα με τον ΟΗΕ προβλέπεται πως έως το 2025 1,8 δισ. άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της έλλειψης νερού, η περιοχή της Μέσης Ανατολής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αφού η ακραία ζέστη θα μπορούσε να επιδεινώσει τα προβλήματα λειψυδρίας και να περιορίσει τη γεωργική παραγωγικότητα της χώρας.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτού του είδους η κρίση, το κράτος της Αραβικής Χερσονήσου εφαρμόζει την τεχνική της τεχνητής βροχής όπως στην περίπτωση της Ινδίας όπου δόθηκε το «πράσινο» φως για τη χρήση της μεθόδου για να καταπολεμηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, αντιπρόεδρος του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διέθεσε σχεδόν 20 εκατ. δολάρια για την έρευνα σχετικά με την τεχνητή βροχή, για την οποία το κράτος συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών στο Κολοράντο και τη NASA.

Η τεχνητή βροχή περιλαμβάνει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή μικρών αεροπλάνων για την απελευθέρωση αλάτων στον αέρα, όπως ο ιωδιούχος άργυρος, τα οποία βοηθούν στο σχηματισμό σταγονιδίων νερού που τελικά πέφτουν στο έδαφος όπως η βροχή.

Στο Άμπου Ντάμπι η ομάδα του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας επιχειρεί για περισσότερες από 1.000 ώρες κάθε χρόνο ώστε να ενισχυθούν οι βροχοπτώσεις. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται δίκτυο μετεωρολογικών ραντάρ και περισσότεροι από 60 μετεωρολογικοί σταθμοί ώστε να παρατηρούνται με ακρίβεια οι ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις αξιωματούχου του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας στο Al Arabiya, αναλύονται οι μεταβλητές ώστε να λαμβάνονται τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το πότε και πόσο συχνά μέσα στο έτος θα πρέπει να πραγματοποιείται «σπορά» αλάτων στα σύννεφα.

«Εξαιτίας της λειψυδρίας αναζητούνται καινοτόμες ιδέες που θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων, όχι μόνο εντός των ΗΑΕ αλλά και σε άλλες περιοχές με ξηρασία παγκοσμίως», είχε αναφέρει ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τέτοιου είδους επιχείρηση μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να ενισχύσει τις βροχοπτώσεις έως και 35%, ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν ανησυχία για τις μελλοντικές επιπτώσεις μίας τέτοιας μεθόδου στο περιβάλλον.

Πώς λειτουργεί

Οι μετεωρολόγοι αναζητούν τα κατάλληλα σύννεφα για «σπορά» και μόλις τα εντοπίσουν δίνουν εντολή στους πιλότους να απογειωθούν με εξειδικευμένα αεροσκάφη που φέρουν ειδικές «φωτοβολίδες» στα φτερά τους. Όταν αυτές εκτοξεύονται απελευθερώνουν στο κατάλληλο σύννεφο νανοσωματίδια αλάτων για να επιταχυνθεί η διαδικασία συμπύκνωσης νεφών ώστε να παραχθούν σταγονίδια αρκετά μεγάλα για να πέσουν στο έδαφος με τη μορφή βροχής.

Σε αντίθεση με την περίπτωση της Ινδίας, στα ΗΑΕ δε γίνεται χρήση ιωδιούχου άλατος, το οποίο έχει «κατηγορηθεί» για πιθανές βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον

Ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας, Αμπντάλα Αλ Μάντους, μιλώντας στο δίκτυο CNBC τόνισε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται «έχει επιστημονικό υπόβαθρο» και συμπλήρωσε ότι στο πρόγραμμα του Άμπου Ντάμπι δε χρησιμοποιείται ιωδιούχος άργυρος, παρότι όπως επισημαίνει το δημοσίευμα δεν υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι στα επίπεδα που εφαρμόζεται έχει τοξικές επιπτώσεις. Ο διευθυντής ανέφερε πως δεν περιλαμβάνονται επιβλαβείς χημικές ουσίες στις δραστηριότητές της και ότι «τα εξειδικευμένα αεροσκάφη μας χρησιμοποιούν μόνο φυσικά άλατα και καμία επιβλαβή χημική ουσία».

Όπως αναφέρει το CNBC επικαλούμενο δηλώσεις τους Αλ Μάντους, το Κέντρο άρχισε να κατασκευάζει το δικό του μέσο, ένα νανοϋλικό από άλατα επικαλυμμένα με οξείδιο του τιτανίου, το οποίο κρίνεται πιο αποτελεσματικό από αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα και για το οποίο διεξάγονται δοκιμές τόσο στα ΗΑΕ όσο στις ΗΠΑ. «Θα μας δώσει τρεις φορές καλύτερα αποτελέσματα από τις φωτοβολίδες», προέβλεψε ο διευθυντής.

Διαβάστε ακόμη: