Η Ινδία προετοιμάζεται για περίοδο ξηρασίας, παρά την αναμενόμενη εποχή των μουσώνων, λόγω του φαινομένου «Ελ Νίνιο», σύμφωνα με τον ειδικό, Σιράζ Χουσέιν.

«Αν οι μουσώνες δεν είναι αρκετοί, όπως προβλέπεται και βάσει επιστημονικών μοντέλων λόγω του “Ελ Νίνιο”, τότε ο γεωργικός τομέας της Ινδίας θα καταγράψει προβλήματα, ιδιαίτερα σε περιοχές χωρίς επαρκή άρδευση», τόνισε ο Χουσέιν σε πρόσφατη συνέντευξη στο Bloomberg, προσθέτοντας πως «τουλάχιστον το 50% των γεωργικών εκτάσεων της Ινδίας βασίζονται στις βροχοπτώσεις και εκεί, έγκειται το πρόβλημα».

Η εποχή των μουσώνων διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αφού εκατοντάδες εκατομμύρια αγρότες βασίζονται στα επίπεδα των βροχοπτώσεων. Οιεσδήποτε ελλείψεις μεταξύ του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά την ινδική παραγωγή, να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων και τον πληθωρισμό και να οδηγήσουν την ινδική κυβέρνηση σε επιβολή περαιτέρω πλαφόν ή εμπάργκο εξαγωγής των σιτηρών της χώρας.

Ο Σιράζ Χουσέιν, ο οποίος έχει διατελέσει και Γενικός Γραμματέας του δημόσιου φορέα Food Corporation of India, η οποία προμηθεύεται και διανέμει σιτηρά στη χώρα, υπογράμμισε ότι η ινδική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αγορά περισσότερων σπόρων σε πιθανότητα αποτυχημένης βλάστησης λόγω περιορισμένων βροχοπτώσεων, αλλά και στην αποστολή προμηθειών νερού και ντίζελ, σε περιοχές οι οποίες θα υποφέρουν από ξηρασία.

Η ινδική κυβέρνηση έχει ήδη περιορίσει τις εξαγωγές εμπορευμάτων όπως σίτος και ρύζι, λόγω των εξαιρετικά περιορισμένων πλεονασμάτων, τα οποία μπορούν να εξαφανισθούν σχεδόν αμέσως σε περίπτωση μη ιδανικών καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε ακόμη: