Μετά την απόφαση της ανταγωνίστριας McDonald’s και η Burger King ανακοίνωσε ότι έχει αφαιρέσει τις ντομάτες από τα μενού της στα  καταστήματά της στην Ινδία ύστερα από την απότομη αύξηση των τιμών της α’ ύλης.

Η αλυσίδα γρήγορης εστίασης είπε ότι έλαβε την απόφαση λόγω «απρόβλεπτων συνθηκών για την ποιότητα και την προσφορά των καλλιεργειών τομάτας». Η αλυσίδα είναι η δεύτερη στη χώρα μετά τα McDonald’s που αφαιρεί το πολύτιμο “συστατικό” από το μενού της. Οι ειδικοί λένε ότι οι ζημιές στις καλλιέργειες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών έχουν προκαλέσει έλλειψη στην αγορά.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αμερικανική αλυσίδα σάντουιτς Subway αφαίρεσε επίσης τις ντομάτες από τα μενού καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ινδία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020, ανέφερε το πρακτορείο Reuters. Ακύρωσε ακόμη και τις δωρεάν φέτες τυριού που πρόσφερε το εστιατόριο με το σάντουιτς για χρόνια. Οι τιμές των βασικών ειδών έχουν εκτοξευθεί στην Ινδία τους τελευταίους μήνες, με τις ντομάτες να πωλούνται στο απόγειο των 250 ρουπιών ($3) ανά κιλό τον Ιούλιο, καθώς οι βροχές των μουσώνων διέκοψαν τις αλυσίδες καλλιέργειας και εφοδιασμού.

Εισαγωγές από το Νεπάλ

Οι τιμές της ντομάτας έκτοτε έχουν μειωθεί, αλλά νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ινδία άρχισε να την εισάγει από το γειτονικό Νεπάλ για να διαχειριστεί την κρίση εφοδιασμού. Αυτά πωλούνται προς 50 ρουπίες ανά κιλό στην πρωτεύουσα Δελχί και στις βόρειες πολιτείες Ρατζαστάν και Ούταρ Πραντές. Τώρα η Burger King πρόσθεσε μια νέα ενότητα στον επίσημο ιστότοπό της στην Ινδία με τίτλο “Γιατί δεν υπάρχουν ντομάτες στα μπιφτέκια μου;”. Η αλυσίδα τροφίμων είπε ότι ο Ινδός franchisee της ακολούθησε «πολύ υψηλά πρότυπα ποιότητας» και ότι οι ντομάτες θα επιστρέψουν σύντομα στο μενού. «Μέχρι τότε ζητάμε την υπομονή και την κατανόησή σας», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: