Για αντιμονοπωλιακές πρακτικές ερευνά η αρμόδια υπηρεσία στην Ινδία τοπικές θυγατρικές παγκόσμιων εταιρειών διανομής, όπως η DHL της Γερμανίας, η United Parcel Service και η FedEx με έδρα τις ΗΠΑ, για εικαζόμενη συμπαιγνία σχετικά με εκπτώσεις και τιμολόγια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται σχετικά έγγραφα.

Αυτός είναι ο τελευταίος έλεγχος στη βιομηχανία logistics, ορισμένοι από τους οποίους χρονολογούνται από το 2015, όταν η Γαλλία επέβαλε πρόστιμα ύψους $735 εκατ σε 20 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των FedEx και DHL, για μυστική συνεννόηση για αύξηση των τιμών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ινδίας (CCI) έχει αρχίσει να εξετάζει εκατοντάδες χιλιάδες email καθώς ερευνά τα τέλη που χρεώνουν οι εταιρείες για τις υπηρεσίες αεροδρομίου, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα και τρεις πηγές.

Η έρευνά της ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022, αφού η Ομοσπονδία Ινδών Εκδοτών κατήγγειλε ότι η DHL, η FedEx, η UPS και η Aramex του Ντουμπάι, μαζί με ορισμένες εγχώριες εταιρείες, αποφάσιζαν από κοινού τις χρεώσεις και έλεγχαν τις εκπτώσεις των πελατών.

Τέτοιες ενέργειες, εάν αποδειχθούν, παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τα στελέχη της εταιρείας αντάλλαξαν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με όγκους, χρεώσεις και εκπτώσεις σε υπηρεσίες ταχυμεταφορών και αποθήκευσης που προσφέρονται στα αεροδρόμια, προτού αποφασίσουν για τις τιμές, αναφέρουν τα έγγραφα.

«Φαίνεται ότι μοιράζονται εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες μεταξύ τους… για τη λήψη κοινής ή συλλογικής απόφασης να καταλήξουν σε τιμολόγια», ανέφερε η CCI σε μια πρώιμη αξιολόγηση που οδήγησε στην ευρύτερη έρευνα. Η αντιμονοπωλιακή αρχή δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters που ζητούσε σχόλιο.

Σε ανακοίνωσή της, η FedEx αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες στην καταγγελία, αλλά είπε στο Reuters ότι συνεργάζεται με την CCI, ενώ πρόσθεσε ότι έχει δεσμευτεί για τη νομική συμμόρφωση. Η DHL δήλωσε επίσης ότι συνεργάζεται πλήρως και ότι διατηρούσε πάντα τη νομική συμμόρφωση.

Η UPS είπε ότι δεν μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες για μια «έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη», αλλά συνεργαζόταν με τις αρχές.

Διαβάστε ακόμη: