Η σαρωτική πορεία του «Everything Everywhere All at Once» συνεχίστηκε και στα Independent Spirit Awards 2023. Η ταινία έφυγε ο απόλυτος νικητής της βραδιάς και βαδίζει με σίγουρα βήματα προς τα Όσκαρ 2023.

Η τελετή απονομής των βραβείων του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά κάνουν, συνήθως, τη διαφορά με τα Όσκαρ, βραβεύοντας πολύ πιο ανεξάρτητα και εκτός των στούντιο ταινιών. Ωστόσο, φέτος οι Daniels με τη διαφορετική και υπέροχη ταινία τους, συγκέντρωσαν 7 βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Μοντάζ, Α’ Ρόλου, Β’ Ρόλου, Πρωτοεμφανιζόμανου) και μετά την υπεροχή στα SAG, πάνε κατευθείαν για τα Όσκαρ.

Η Michelle Yeoh πρόσθεσε ακόμα ένα αγαλματάκι στη συλλογή της φέτος και κατάφερε να αναδειχτεί νικήτρια σε μία κατηγορία που τα Independent Spirit Awards 2023 δε χωρίζουν σε Ανδρικές και Γυναικείες ερμηνείες. Μάλιστα, κατάφερε να κερδίσει τη βασική αντίπαλό της για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, Cate Blancett. Στον ευχαριστήριο λόγο της, η Yeoh είπε:

«Daniels, αγόρια μου.

Σας ευχαριστώ που γράψατε ένα τόσο καταπληκτικό σενάριο που μάς έδωσε την ευκαιρία να είμαστε εδώ απόψε, να γίνουμε ορατοί, να ακουστούν οι φωνές μας. Σας ευχαριστούμε που μάς πιστέψατε και μάς κρατήσατε μία θέση στο τραπέζι. Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο στις μητέρες μας. Χωρίς τις μάνες μας, κανείς δε θα ήταν απόψε εδώ. Και σε όλα τα αγοράκια και κοριτσάκια που μάς μοιάζουν και πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο πλέον είναι πιθανό…»

Το απόλυτο φαβορί στην κατηγορία του Β’ Ανδρικού Ρόλου, Κι Χουί Κουάν, που κέρδισε και στα Independent Spirit Awards 2023. Για ακόμα μία φορά, ο λόγος του συγκίνησε τους πάντες όταν αποφάσισε, αντί άλλου ευχαριστήριου λόγου, να τιμήσει όλους τους αφανείς ήρωες ενός πλατό. Ο ίδιος έβγαλε ένα χαρτί και διάβασε τα περισσότερα («δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο για όλα») ονόματα του συνεργείου – των βοηθών, μεταφραστών, όσων κουβαλούσαν, όσων έτρεχαν «να σβήσουν φωτιές» όταν κάτι πήγαινε στραβά.

Οι Daniels υπερίσχυσαν στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας στα Independent Spirit Awards 2023. Στον ευχαριστήριο λόγο τους απευθύνθηκαν σε όλη την αίθουσα, σε όλους τους συναδέλφους τους και τον καλλιτεχνικό κόσμο και είπαν:

«Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους μας εδώ. Σκεφτείτε το. Μέσα στην πανδημία, όλοι μας κάτσαμε και κάναμε κάτι. Μπράβο μας!»

H Στέφανι Χσου που κέρδισε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης. Η νεαρή ηθοποιός ανέβηκε ξυπόλητη στη σκηνή, κρατώντας τις γόβες της στο χέρι. Η ίδια είπε από τη σκηνή των Independent Spirit Awards 2023:

«Προέρχομαι από το πειραματικό θέατρο και αυτό με γεμίζει μεγάλη περηφάνια – να είμαι μέλος μίας κοινότητας που δημιουργεί από το τίποτα. Που στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, επειδή αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Αυτό είναι το πρώτο μου ατομικό βραβείο. Και μοιάζει τόσο ταιριαστό να προέρχεται από εσάς, λοιπόν. Είναι τόσο μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι ανάμεσά σας…»

Στις υπόλοιπες κατηγορίες, το βραβείο φωτογραφίας πήγε στον Φλόριαν Χόφμαστερ για το «Tár», το βραβείο πρώτης ταινίας κέρδισε η Σάρλοτ Γουέλς για το «Aftersun», το τιμητικό Robert Altman Award (που απονέμεται συνολικά στον σκηνοθέτη, τον casting director και το ensemble cast) κέρδισε το «Women Talking» της Σάρα Πόλεϊ.

Αναλυτικά η λίστα των νικητών στα Independent Spirit Awards 2023

Καλύτερης ταινίας: «Τα Πάντα Όλα» των Κουάν και Σάινερτ Ντάνιελ
Σκηνοθεσίας: Κουάν και Σάινερτ Ντάνιελ («Τα Πάντα Όλα»)
Σεναρίου: Κουάν και Σάινερτ Ντάνιελ («Τα Πάντα Όλα»)
Μοντάζ: Πίτερ Ρότζερς («Τα Πάντα Όλα»)
Φωτογραφίας: Φλόριαν Χόφμαστερ («Tár»)
Α’ Ρόλου: Μισέλ Γέο («Τα Πάντα Όλα»)
Β’ Ρόλου: Κι Χουί Κουάν («Τα Πάντα Όλα»)
Πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού: Στέφανι Χσου («Τα Πάντα Όλα»)
Πρώτης Ταινίας: Σάρλοτ Γουέλς («Aftersun»)
Πρώτου Σεναρίου: Τζον Πάτον Φορντο («Emily the Criminal»)
Βραβείο «Τζον Κασαβέτης»: «The Cathedral»
Βραβείο «Ρόμπερτ Αλτμαν»: «Women Talking»
Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: «All the Beauty and the Bloodshed»
Διεθνούς Ταινίας: «Joyland» (Πακιστάν)
Παραγωγού: Τόνι Λενόσκι
Βραβείο «Someone to Watch»: Νικιάτου Γιούσου («Nanny»)

Διαβάστε περισσότερα