Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Όπως σας είχαμε αποκλειστικά, έγκαιρα και έγκυρα από το Radar ενημερώσει, η τραγωδία στα Τέμπη ανατρέπει τις μέχρι πρότινος ειλημμένες αποφάσεις για προσφυγή στις κάλπες στις 9 Απριλίου Κυριακή των Βαΐων!

Παρά τις πιέσεις συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών, θεσμικών και εξωθεσμικών από την αυλή του Μαξίμου και το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού για εκλογές «εδώ και τώρα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνοντας υπόψιν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί αλλά και εισπράττοντας τα πρώτα δείγματα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, έχει αποφασίσει να μεταφέρει τις κάλπες για τα τέλη Μαΐου, στις 21 για την ακρίβεια, Κωνσταντίνου και Ελένης όπως από την αρχή είχε στο μυαλό του ακολουθώντας το ένστικτο του.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι δεύτερες εκλογές που θα επακολουθήσουν θα διενεργηθούν είτε στις 25 Ιουνίου το νωρίτερο, είτε στις 2 Ιουλίου!

Σημειώνεται ότι με βάση τα πρώτα δείγματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που διενεργούν κόμματα και πρεσβείες, την ώρα τούτη μετά το μοιραίο γεγονός των Τεμπών προκύπτει ισχυρό κύμα πρόθεσης αντισυστημικής ψήφου, γεγονός που σε πρώτη φάση ευνοεί, όσον αφορά δηλαδή την πρώτη Κυριακή, τα μικρά κόμματα όπου και βρίσκει διέξοδο η λεγόμενη και «τιμωρητική ψήφος»!

Στο σπίτι του 77χρονου εφοπλιστή Ηλία Γκότση στην Φιλοθέη, που πρόσφατα απέκτησε πακέτο μετοχών τεχνικής εταιρίας, η ληστεία του 1 εκατ. ευρώ!

Θα ακούσατε φαντάζομαι στις ειδήσεις και ειδικότερα στο αστυνομικό δελτίο ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε ληστεία σε σπίτι ευυπόληπτου εφοπλιστή στην Φιλοθέη, από την οποία οι διαρρήκτες απέσπασαν λεία 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κοσμήματα αξίας περίπου 850.000 ευρώ και αρκετά μετρητά!

Μολονότι το όνομα του εφοπλιστή δεν έγινε γνωστό, σας ενημερώνουμε σχετικά ότι πρόκειται για τον Ηλία Γκότση 77 ετών, έναν πολύ σοβαρό και αξιοσέβαστο πλειοκτήτη με τεράστια εμπειρία στις θάλασσες, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την δημοσιότητα που έλαβε από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένης τεχνικής εταιρίας, η οποία πριν από λίγο καιρό πουλήθηκε από τους εδώ και πολλά χρόνια βασικούς της μετόχους και εξαγοράσθηκε από νέους και επιθετικούς επιχειρηματίες!

Όπως βλέπετε η δημοσιότητα ενίοτε κρύβει κινδύνους, ιδίως όταν αφορά πρόσωπα με συναλλαγές εκατομμυρίων!

Είναι Επίσκοπος και τον φωνάζουν Μέσσι!!! Γιατί άραγε; Ελίσσεται σαν το χέλι, πάνω και κάτω από το κρεβάτι! Οι σιγανοπαπαδιές του Τύπου που τους αρέσουν τα …σύκα!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές από τους χώρους της Εκκλησίας, ότι στους κόλπους της ιερωσύνης υπάρχει ένας …σεβάσμιος Μητροπολίτης τον οποίο οι ιερείς και οι καλά γνωρίζοντες αποκαλούν «Μέσσι»!!! Γιατί άραγε;

Μήπως γιατί ο εν λόγω Μητροπολίτης ξέρει να «ντριπλάρει» καλά εχθρούς και φίλους; Μήπως γιατί ξέρει να γλυστράει σαν Χέλι, αποφεύγοντας δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις;

Ή μήπως γιατί στις κινήσεις του «σπάει τον γοφό» όπως ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής όταν κάνει τα σλάλομ απέναντι στους αντιπάλους του;

Μόνο που ο εν λόγω τα σλάλομ και το «σπάσιμο των γοφών» τα κάνει όχι όπως ο πραγματικός Μέσσι αλλά ο Τρύφωνας Σαμαράς, ειδικά όταν την ώρα που ξεκουράζεται απευθύνεται σε κάτι …έγκυρους και αποκαλυπτικούς δημοσιογράφους, κάτι …σιγανοπαπαδιές του Τύπου που τους αρέσουν τα σύκα, ειδικά αυτά που βγαίνουν «κάτω από το αυλάκι»…

Κουίζ 1: Ο νέος κολλητός του Άδωνι!

Ποιος πρώην πανίσχυρος παράγων φέρεται να έχει γίνει «κολλητός» με τον Αδωνι Γεωργιάδη, μολονότι παλαιότερα οι μεταξύ τους σχέσεις θεωρούνταν τουλάχιστον εκρηκτικές;

Κουίζ 2: Πού χάθηκε ο Στυλιανίδης; Υπάρχει άραγε Υπ. Πολιτικής Προστασίας ή βρίσκεται μόνο στο μυαλό μεγαλοπαράγοντα του κεντροδεξιού Τύπου;

Έχει στην κυριολεξία εξαφανιστεί από προσώπου γης! Λες και στη χώρα – και στην κυβέρνηση- δεν υπάρχει υπουργός Πολιτικής Προστασίας!

Στην τραγωδία στα Τέμπη δεν είδαμε ούτε φωτογραφία του! Προφανώς «κρύφτηκε» καλυπτόμενος πίσω από την μη αρμοδιότητα σε θέματα συγκοινωνιών!!!

Έτσι όμως νοείται ο Υπ. Πολιτικής Προστασίας ή ο κυβερνητικός ρόλος του είναι ευρύτερος;

Αν ήταν ο Χαρδαλιάς και είχε κρυφτεί όπως ο Στυλιανίδης στην προκειμένη περίπτωση, θα είχαμε πέσει να τον φάμε!

Βεβαίως τον Κύπριο νταραβεριτζή – ανύπαρκτο υπουργό της πλάκας στηρίζει εμφατικά ο γνωστός μεγαλοπαράγοντας του Κεντροδεξιού Τύπου!!!

Ευτυχώς που αργά ή γρήγορα έρχονται εκλογές και …θα τον ξεφορτωθούμε!

Ανησυχητικά μηνύματα από την έκρηξη πληθωρισμού στις ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες

*** Η απρόσμενη άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία τον Φεβρουάριο εγείρει ερωτήματα και προκαλεί σκεπτικισμό για την ορθότητα της πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 9,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για άνοδό του κατά 9% από 9,2% τον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1% ξεπερνώντας αντίστοιχα τις προβλέψεις για άνοδο μόνο 0,7%. Αλλά, είχαμε άλμα-έκπληξη του πληθωρισμού στη και στη Γαλλία και την Ισπανία. Οι τιμές καταναλωτή στη 2η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 7,2% τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας ρεκόρ εποχής ευρώ, ενώ στην 4η μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 6,1%. Άνοδο του πληθωρισμού, από το 7,5% σε 8% τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε και η Ιρλανδία.

Τα εταιρικά κέρδη ευθύνονται για την έκρηξη και την παραμονή του πληθωρισμού στα σημερινά υψηλά επίπεδα

*** Δεν πρόκειται ούτε για…σύνθημα καταναλωτικών οργανώσεων ή κομμάτων της αντιπολίτευσης στα κράτη της Ε.Ε., αλλά για έρευνα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που απέδειξε ότι οι σημερινές αυξήσεις τιμών της ευρωζώνης, δεν τροφοδοτούνται από τη ζήτηση, αλλά από την προσφορά και κυρίως από την υπερβολική ισχύ και ελευθερία τιμολόγησης που έχουν οι επιχειρήσεις. Οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής των 20 χωρών της ευρωζώνης συναντήθηκαν στο τέλος του προηγούμενου μήνα στη φινλανδική Λαπωνία, όπου διαπίστωσαν αυτό που επισημαίνουν εδώ και μήνες πολλοί οικονομολόγοι. Δηλαδή, ότι ο σημερινός πληθωρισμός δεν οφείλεται ούτε τροφοδοτείται από τη ζήτηση, αλλά την προσφορά και ειδικότερα από την πλήρη ελευθερία τιμολόγησης που έχουν οι ισχυρές επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, οι εταιρείες κερδίζουν από τον υψηλό πληθωρισμό και με την πολιτική τους τον τροφοδοτούν, καθώς μεταφέρουν την όποια αύξηση του κόστους στις τιμές των προϊόντων τους. Έτσι, αυξάνουν συνεχώς τα περιθώρια κέρδους τους, την ίδια περίοδο που οι καταναλωτές υφίστανται άλλη μία αφαίμαξη των εισοδημάτων τους, επωμιζόμενοι τις μεγάλες αυξήσεις σε εκατοντάδες κωδικούς και προϊόντα.

*** Στην προ ημερών συνάντηση των τραπεζιτών στη Φινλανδία προέκυψε μια διαφορετική εικόνα. Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν σε αυτούς, έδειξαν ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών αυξάνονται αντί να συρρικνώνονται. Τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών καταναλωτικών αγαθών της ευρωζώνης στοιχείων της Eurostat από το 2021, τη μερίδα του λέοντος στις αυξήσεις των τιμών της ευρωζώνης έχουν τα κέρδη και όχι το κόστος εργασίας και οι φόροι. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Αντίθετα, αντίθετα οικονομολόγοι, όπως ο Πολ Ντόνοβαν της UBS, τόνισε ότι είναι σαφές πως η επέκταση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων έπαιξε σημαντικότερο ρόλο στην άνοδο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού τους τελευταίους 6 μήνες και η ΕΚΤ απέτυχε να αιτιολογήσει. «Υπάρχει μια πολύ σαφής απροθυμία στην ΕΚΤ να γίνει μια συζήτηση για τα εταιρικά κέρδη» επισημαίνει δηκτικά η Ντανιέλα Γκάμπορ, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Και αυτό, όπως λέει, δείχνει ότι η αναδιανεμητική στόχευση της πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού δεν περιλαμβάνει ούτε τα κέρδη, ούτε το κεφάλαιο.

*** Το γεγονός, πάντως, ότι η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης επέτρεψαν επί τόσους μήνες στις εταιρείες να αυξάνουν τις τιμές τους σε προκλητικά επίπεδα, εις βάρος καταναλωτών και μισθωτών, είναι αυτό που πυροδοτεί τις οργισμένες αντιδράσεις των ευρωπαίων πολιτών. Η απάντηση της ΕΚΤ, όπως όλοι γνωρίζουμε, ήταν και είναι η αύξηση των επιτοκίων της από τον περασμένο Ιούλιο κατά 3%, το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και τέσσερις δεκαετίες, με στόχο τη μείωση της ζήτησης, καθώς όπως υποστήριξε ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή να οδηγήσουν σε υπερβολικές απαιτήσεις από τα συνδικάτα και άνοδο των μισθών. Παρά την πολύ χαμηλή αύξηση των μισθών σε σχέση με την άνοδο του πληθωρισμού, η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ συνεχίζει και σήμερα να υποστηρίζει ότι η άνοδος των μισθών αποτελεί τον πιο σημαντικό κίνδυνο. Οι μισθοί, για παράδειγμα, αναφέρθηκαν 14 φορές στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ αντίθετα τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων δεν είχαν ούτε μία αναφορά.

ΕΣΠΑ: Κίνδυνος μεγάλων απωλειών για 5 βασικά προγράμματα, που λήγουν το 2023

*** Σας είχα υποσχεθεί προ ημερών ότι θα επανέλθω στο θέμα της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ειδικά των προγραμμάτων που λήγουν μέσα στο τρέχον έτος. Τα στοιχεία, δυστυχώς, είναι απογοητευτικά. Κατά την προγραμματική περίοδο που λήγει στα τέλη του 2023, απομένει να απορροφηθούν πόροι που αντιστοιχούν μέχρι και το 45%(!) των συνολικών πόρων σε 5 βασικά προγράμματα! Σε αυτά τα προγράμματα παρατηρείται πολύ μεγάλη υστέρηση στην απορρόφηση πόρων από 30%-45% του συνόλου των πόρων και πρέπει να καλυφθεί μέσα στους επόμενους 10 μήνες!
Αναλυτικότερα, στο Πρόγραμμα Υποδομών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος η απορρόφηση ανέρχεται σε 65%, στο Πρόγραμμα Θάλασσας και Αλιείας σε 53%, στο Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης Δημόσιου Τομέα σε 66%, στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας σε 69%, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης σε 67%. Πρόκειται για τα προγράμματα, που εμφανίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας πολύτιμων για τη χώρα πόρων.Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για το ΕΣΠΑ 2021-2027, όπου η πραγματική απορρόφηση των πόρων δεν έχει καν ξεκινήσει.

Αυξάνεται, αντί να μειώνεται, η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων!

*** Υποτίθεται ότι υπήρξε μία κάποια τάση υποχώρησης των τραπεζών, στον διάλογο των… μπινελικίων με το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με το μείζον πρόβλημα της χαώδους και προκλητικής διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων. Έμεινε η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι θα υπάρξει μία κάποια ομαλοποίηση αυτής της ανεπίτρεπτης κατάστασης, ιδίως μετά την ανακοίνωση κάποιων μικρών αυξήσεων από τις τράπεζες των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων. Άνθρακες όμως η προσδοκία. Το χάσμα μεταξύ επιτοκίων δανείων και επιτοκίων καταθέσεων, μεγάλωσε τον Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,24 εκατοστιαίες μονάδες από 4,96 μονάδες από τον Δεκέμβριο και 3,53 μονάδες τον Ιούλιο του 2022, όταν και ξεκίνησε το ανοδικό ράλι των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Αναλυτικά τώρα, γιατί έχει σημασία τι συμβαίνει σε κάθε κατηγορία κατάθεσης ή δανείου:

– Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,22 εκατοστιαίες μονάδες από 4,93 μονάδες τον Δεκέμβριο.
– Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,12%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,36%.
– Στα νέα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπου το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης, στο 5,36%, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,90%.
– Αντίστοιχα, στα καταναλωτικά χωρίς καθορισμένη διάρκεια (πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς, ανοικτά δάνεια), η αύξηση ήταν 5 μ.β. και το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 14,73%, ενώ στα συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε 9 μ.β., στο 11,36%.
– Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 48 μονάδες βάσης, στο 5,69%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,20%.
– Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 38 μονάδες βάσης, τον Ιανουάριο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 4,92%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,96%.
– Στα υφιστάμενα δάνεια, το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,33%, στα στεγαστικά με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,01%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,16%.

Τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις δανειακές χρηματοδοτήσεις θα τον πληρώσουμε

*** Η κραυγή αγωνίας έρχεται από την επαρχία, στην οποία τα προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων διογκώνονται καθημερινά, απειλώντας εκατοντάδες από αυτές ακόμα και με οριστικό κλείσιμο, επιδεινώνοντας το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί στο επιχειρείν της ελληνικής επαρχίας. Το όλο πρόβλημα έγινε ακόμα μεγαλύτερο, από την απόφαση να μείνουν εκτός της επιλογής των τραπεζών για τη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων οι συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες – πέραν των προβληματικών περιπτώσεων – αποδεδειγμένα λειτουργούν ως σημαντικός μοχλός χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά στην περιφέρεια. Χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων αυτών, για τις οποίες ο δανεισμός μέσω των συστημικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα δύσκολος, έως απαγορευτικός.

*** Ο αποκλεισμός των συνεταιριστικών τραπεζών σήμανε αυτόματα και τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων που ενισχύονται από τις τράπεζες αυτές. Σημειώστε όμως – και το λέω από προσωπική πείρα – ότι ένας μεγάλος αριθμός των «αποκλεισμένων» επιχειρήσεων είναι νέες, υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για χαμηλότοκη δανειοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων. Αλλά, δεν τη βρίσκουν ούτε τώρα, ενώ και αύριο είναι αμφίβολο αν θα έχουν μία ευκαιρία να ωφεληθούν από οποιοδήποτε μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα χαμηλών επιτοκίων. Αυτές οι κεντρικές επιλογές, δυστυχώς, αποβαίνουν αρχικά κατά των μικρών και επαρχιακών επιχειρήσεων, αλλά θα αποδειχθεί σύντομα (ήδη οι πρώτες επιπτώσεις είναι εμφανείς σε ορισμένους τομείς και υποκλάδους) ιδιαίτερα ζημιογόνος και για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που βασίζουν μέρος των εργασιών ή των προμηθειών τους σε παρόμοιες μικρές επιχειρήσεις, ιδίως της επαρχίας. Σε μεσοβραχυχρόνια βάση, όμως, το πρόβλημα θα έχει επιπτώσεις και σε επίπεδο οικονομίας.

Ενδιαφέρουν

*** Στο 54,7181% ανέρχεται πλέον το ποσοστό της Πειραιώς στη MIG. Ο Ηλιόπουλος έτοιμος για τις κινήσεις αντίδρασης που προανήγγειλε…

*** Επιστροφή κεφαλαίου 0,47 ευρώ ανά μετοχή από την ΛΑΜΨΑ. Δικαιούχοι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία ΣΑΤ την 9/3/2023

*** Στι 1,3255% του νετοχικολύ κεφαλαίου ανέρχεται το ποσοστό των ιδίων μετοχών που κατέχει η Ιντεάλ. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει τουλάχιστον “ένα ευχάριστο νέο”…

*** Αναβλήθηκε η επαναληπτική Γ.Σ. της Unibios. Παρευρέθη μόλις το 6.4% των μετόχων!…

*** Εταιρεία logistics, από τις μεγαλύτερες, “πέρασε” προ ημερών από μεγάλη τράπεζα, εξετάζοντας δύο πράγματα: το ένα αφορά στη χρηματοδότηση μίας εξαγοράς και η δεύτερη, την πιθανή προσφυγή στη χρηματιστηριακή αγορά. Αποφάσεις δεν ελήφθησαν και μάλλον αργούν…

ΚΟΥΙΖ

Πόσες και ποιες εισηγμένες, οι ίδιες ή μέσω θυγατρικών τους, έχουν πάρει και πόσα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης; Προσεχώς, στις οθόνες σας

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Βαριά, πολύ βαριά η ατμόσφαιρα, από το βαρύτατο τίμημα ζωών στα Τέμπη… Την καλημέρα μου!