Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου (Saint’s Patrick Day) είναι η σημαντικότερη γιορτή της Ιρλανδίας, με υψηλή δημοτικότητα εντός και εκτός συνόρων.

Η γιορτή του Αγίου Πατρικίου είναι μία σειρά εκδηλώσεων πολιτικού και θρησκευτικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για 3-4 ημέρες, στις 17 Μαρτίου.

Saint's Patrick Day

Ημέρα του Αγίου Πατρικίου (Saint’s Patrick Day)

Η γιορτή καθιερώθηκε κατά τον 17ο αιώνα, για να τιμήσει τον άγιο προστάτη της Ιρλανδίας Άγιο Πατρίκιο, αλλά και την άφιξη του χριστιανισμού στη χώρα.

Η πρώτη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Αγίου Πατρίκιου δεν έλαβε χώρα στην Ιρλανδία, αλλά στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και συγκεκριμένα, στις 17 Μαρτίου του 1762 από Ιρλανδούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στον αγγλικό στρατό.

Στη συνέχεια, το 1848, δεκάδες οργανώσεις Ιρλανδών συνένωσαν τις παρελάσεις τους σε μία μεγαλειώδη, με τις γκάιντες και τα τύμπανα. Έκτοτε, καθιερώθηκε η παρέλαση την ημέρα της εορτής του Αγίου Πατρικίου, η οποία ήταν μέχρι πρόσφατα η μεγαλύτερη μη στρατιωτική παρέλαση που λάμβανε χώρα παγκοσμίως, με περισσότερους από 150.000 συμμετέχοντες.

Σύμβολο της γιορτής αποτελεί το εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας, δηλαδή το τριφύλλι, το οποίο σύμφωνα με το θρύλο, χρησιμοποιούσε ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει στους Ιρλανδούς την Αγία Τριάδα.

Saint's Patrick Day - Ημέρα του Αγίου Πατρικίου

Σήμερα, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο, με σημαντικότερη φυσικά, αυτή που πραγματοποιείται στο Δουβλίνο.

Οι περισσότεροι από 600.000 επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παρέλαση των βαμμένων στα πράσινα και των ξωτικών, συναυλίες με παραδοσιακή ιρλανδέζικη μουσική, να ακολουθήσουν τα μονοπάτια του Αγίου Πατρικίου ή να παρευρεθούν σε κάποιο φεστιβάλ μπίρας και να δοκιμάσουν την εθνική μπίρα της Ιρλανδίας, Guinness.

Παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του δημοφιλούς φεστιβάλ.

To 2020, για πρώτη φορά μετά από 258 χρόνια, η παρέλαση στη Νέα Υόρκη ματαιώθηκε λόγω της έξαρσης της COVID – 19. Την ίδια απόφαση είχε λάβει και η ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία ακύρωσε την παρέλαση στο Δουβλίνο.