Ο πολιτικός κόσμος στέλνει τα δικά του μηνύματα με αφορμή την 27η Ιανουαρίου, Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος.

Δένδιας: Η διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης του Ολοκαυτώματος αποτελεί υποχρέωση και ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα

Η διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης του Ολοκαυτώματος αποτελεί υποχρέωση και ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα ενός από τα μεγαλύτερα ομαδικά εγκλήματα στην ιστορία. Αυτό τονίζει με ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

«Οι θηριωδίες των Ναζί, οι εκτελέσεις εκατομμυρίων Εβραίων – μεταξύ των οποίων και χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι – δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα εγκλήματα» προσθέτει ο κ. Δένδιας.

Μήνυμα του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε: «Πέρασαν 79 χρόνια από τότε που ο τελευταίος αιχμάλωτος εγκατέλειψε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όσα χρόνια όμως και αν περάσουν, αυτή η φρίκη μένει στη συλλογική μνήμη ανεξίτηλη. Ανεξίτηλη, όπως το σημάδι στο χέρι των ανθρώπων που έπεσαν θύματα της μεγαλύτερης πράξης μισαλλοδοξίας στην παγκόσμια ιστορία.

Η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, μας υπενθυμίζει το ύψιστο καθήκον που πρέπει να επιτελέσουμε ως άτομα και ως κοινωνία: να μην ξεχάσουμε ποτέ.

Σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις, που σπαράσσεται από φονικούς πολέμους, που αποσταθεροποιείται διαρκώς από τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό – σε έναν κόσμο που, δυστυχώς, ζει υπό τη βαριά σκιά ενός νέου γενικευμένου πολέμου, έχουμε χρέος να κρατήσουμε την ιστορική μνήμη ζωντανή και να την προστατεύσουμε από τη διαστρέβλωση, απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται.

Τώρα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η επιστροφή στις θεμελιώδεις αξίες του νεωτερικού πολιτισμού μας: στη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισονομία, τον ανθρωπισμό, την αξιοπρέπεια.

Το χρωστάμε στα εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος, το χρωστάμε στις νέες γενιές που έρχονται».

ΥΠΕΞ για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος: Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας

Φόρο τιμής στα θύματα της θηριωδίας, μεταξύ των οποίων δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, αποτίει το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει πως είναι καθήκον όλων μας να φροντίσουμε να διατηρηθεί η συλλογική μνήμη του Ολοκαυτώματος, προκειμένου να αποτελέσει φραγμό σε κάθε μορφή ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και ρητορικής μίσους.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης και την πρόληψη όλων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της αξίας του ανθρώπου.

Πιερρακάκης: Μήνυμα για την επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος

«Το μήνυμα της σημερινής Ημέρας Μνήμης συνοψίζεται σε δύο μόνο λέξεις: «ποτέ ξανά»», τονίζει ο υπουργός Παιδείας με αφορμή την επέτειο της μνήμης του Ολοκαυτώματος και σημειώνει στο μήνυμά του:

«Είναι ένα μήνυμα που ακόμα και σήμερα, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, εξακολουθεί να αφορά στο «εδώ» και στο «τώρα».

Αφορά σε κάθε απροκάλυπτη απόπειρα αμφισβήτησης του Ολοκαυτώματος, αλλά, κυρίως, σε κάθε συγκαλυμμένη προσπάθεια σχετικοποίησης και υποτίμησής του.

Και είμαστε εμείς – όλοι μαζί μα και ο καθένας ξεχωριστά – που οφείλουμε να εντοπίζουμε και να στεκόμαστε ανάχωμα σε κάθε «αυγό του φιδιού».

Μέσα σε αυτή τη μαύρη επέτειο, ξεχωριστή αναφορά αξίζουν οι «Δίκαιοι των Εθνών», όσοι, δηλαδή συνέδραμαν τους Εβραίους συμπολίτες τους, σώζοντάς τους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Ολόκληρο το μήνυνμα του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχει ως εξής:

«Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος μάς θυμίζουν την πιο σκοτεινή σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας. Η «τελική λύση» οδήγησε σε φριχτό θάνατο περισσότερους από έξι εκατομμύρια Εβραίους, αποδεικνύοντας σε πόσο αποτρόπαιες πράξεις μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο τυφλός φανατισμός.

Η Ελλάδα πλήρωσε τον δικό της «φόρο αίματος» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Περίπου 60.000 Έλληνες Εβραίοι, δηλαδή σχεδόν το 86% του πληθυσμού της αρχαιότερης εβραϊκής κοινότητας της Ευρώπης, εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Αποτελεί εθνικό και ηθικό μας χρέος να συνεχίσουμε να τιμούμε τη μνήμη τους και να θωρακίζουμε τους συμπολίτες μας απέναντι στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό που απειλούν τη δημοκρατία. Σε αυτή την ανάγκη θα απαντά και το Εθνικό Σχέδιο για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, το οποίο συντάσσει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Μέσα σε αυτή τη μαύρη επέτειο, ξεχωριστή αναφορά αξίζουν οι «Δίκαιοι των Εθνών», όσοι, δηλαδή συνέδραμαν τους Εβραίους συμπολίτες τους, σώζοντάς τους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι πάνω από 350 Έλληνες «Δίκαιοι των Εθνών» λαμπρύνουν την ιστορία της πατρίδας μας και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε μία και καθέναν από εμάς.

Το μήνυμα της σημερινής Ημέρας Μνήμης συνοψίζεται σε δύο μόνο λέξεις: «ποτέ ξανά». Και είναι ένα μήνυμα που ακόμα και σήμερα, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, εξακολουθεί να αφορά στο «εδώ» και στο «τώρα». Αφορά σε κάθε απροκάλυπτη απόπειρα αμφισβήτησης του Ολοκαυτώματος, αλλά, κυρίως, σε κάθε συγκαλυμμένη προσπάθεια σχετικοποίησης και υποτίμησής του. Και είμαστε εμείς – όλοι μαζί μα και ο καθένας ξεχωριστά – που οφείλουμε να εντοπίζουμε και να στεκόμαστε ανάχωμα σε κάθε «αυγό του φιδιού».

Διαβάστε ακόμη: