«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε όλα τα πεδία, ασκεί πολιτική υπέρ των λίγων και ισχυρών και λεηλατεί την κοινωνία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

«Η Ελλάδα καταγράφει αρνητικά ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ήδη από τον Αύγουστο, πολύ πριν γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημείωσε αρχικά, απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η κρίση ακρίβειας είναι αποκλειστικά εισαγόμενη. «Αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αγγίζει το 11%, 2,5% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτόχρονα, έχουμε τη χειρότερη τιμή καυσίμων σε σχέση με το βασικό μισθό, ενώ μόνο τον Απρίλιο οι εργαζόμενοι στο βασικό μισθό έχασαν το 18% της αγοραστικής τους δύναμης. Με μία φράση: δεν βγαίνει ο μήνας», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολλαπλασιάζει τις κρίσεις», εξήγησε: «όταν στην Ελλάδα το 99% των αυξήσεων στη χονδρική τιμή του ρεύματος περνά στον καταναλωτή και η δεύτερη χώρα είναι η Αυστρία με 46%, μιλάμε για πλιάτσικο, για λεηλασία». «Και η κυβέρνηση συντονίζει αυτή τη λεηλασία», δήλωσε.

Αναφερθείς στα μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί, τόνισε: «η κυβέρνηση θα έπρεπε –ήδη από τον Οκτώβρη- να έχει μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα επιτρεπτά όρια». «Κάτι τέτοιο, αν εφαρμοζόταν για ένα χρόνο θα κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ, μια δαπάνη απολύτως επιλέξιμη. 1,5 δισ. το χρόνο κοστίζει στη χώρα η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυτά είναι ζητήματα πολιτικών επιλογών και ιεραρχήσεων», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ο κατώτατος μισθός έπρεπε ήδη να έχει πάει στα 800 ευρώ. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν που είχε το 2010», υπογράμμισε επίσης, υπενθυμίζοντας ότι «όταν το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά 11% τον κατώτατο για όλους και κατά 27% για τους κάτω των 25 ετών, η κατανάλωση αυξήθηκε, η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, τα δημόσια έσοδα βελτιώθηκαν».

Σχολίασε ακόμα ότι «η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να λεηλατεί τον κόσμο με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα νοικοκυριά, αλλά να λειτουργήσει ως δημόσιος φορέας». «Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω κρίσης και η βίαιη απολιγνιτοποίηση ήταν κυβερνητικές επιλογές που μας έφεραν τη σημερινή τραγωδία στις τιμές», επισήμανε και πρόσθεσε: «στη λιανική τιμή του ρεύματος είμαστε 70% πάνω από τα επίπεδα που ήμασταν 1 χρόνο πριν».

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια βίαιη απολιγνιτοποίηση και αυτό έγινε για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του φυσικού αερίου», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «αυτό κάνει άλλωστε πάντα η κυβέρνηση της ΝΔ, στα εργασιακά εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΣΕΒ, στην Υγεία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών κλινικών». Το ίδιο ισχύει και στην παιδεία, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφερθείς «στην περικοπή άλλων 10.000 θέσεων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργώντας πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια». «Γενικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δουλεύει για τους λίγους, λεηλατώντας τους πολλούς. Αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής τους», δήλωσε.

Ακόμα, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «KontraChannel» και αναφερθείς στην εξωτερική πολιτική, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε:«μαθαίνουμε κρίσιμα ζητήματα από το Γερμανό καγκελάριο, όπως ότι η Ελλάδα θα στείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία και θα αγοράσει γερμανικά άρματα μάχης». Κάνοντας λόγο για ζήτημα Δημοκρατίας και θεσμικής παρακμής, σχολίασε: «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κατανοήσει ότι η χώρα δεν είναι χωράφι του, δεν μπορεί με προσωπικές αποφάσεις, να ανατρέπει το δόγμα εξωτερικής πολιτικής που είχε η Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή τη μη στρατιωτική εμπλοκή σε πεδία πολέμου».

Τόνισε ακόμα ότι «στέλνουμε οχήματα που γνωρίζει ο ελληνικός στρατός, για τα οποία διαθέτουμε ανταλλακτικά και θα πάρουμε από τη Γερμανία οχήματα που δεν γνωρίζει ο στρατός της χώρας, για τα οποία δεν διαθέτουμε ούτε πυρομαχικά ούτε ανταλλακτικά». «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς αυτό θεωρείται επωφελής συμφωνία», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Επιπλέον, όσον αφορά «το μέτωπο που κατάφερε να ανοίξει η κυβέρνηση και με το Ιράν», σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι… και η πιο έξυπνη κίνηση, αν λάβουμε υπόψη ότι σε μια σειρά από συνδιασκέψεις ισλαμικών κρατών, το Ιράν αντιδρά σε ψηφίσματα της Τουρκίας για τη Θράκη και την Κύπρο».

Τέλος, ερωτηθείς για τα σενάρια εκλογών, υπογράμμισε ότι «είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, από τις ίδιες τις εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης να αναγκαστεί να κάνει εκλογές το φθινόπωρο». «Αυτό για μας είναι παραπάνω από καλοδεχούμενο, είναι αναγκαίο ώστε να αναδειχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα μία προοδευτική κυβέρνηση και τα πράγματα στη χώρα να πάνε αλλιώς, στα εργασιακά, στο ιδιωτικό χρέος, στην ενέργεια, στα ζητήματα Δημοκρατίας», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.​