Κατηγορηματικός ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος στο αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει την ελληνογαλλική συμφωνία που κατατίθεται στην Ολομέλεια: «Όσο δεν αλλάζει το άρθρο 18 παρ. Ι και το άρθρο 2 δεν μπορούμε να στηρίξουμε τη συμφωνία και να αναλάβουμε την ευθύνη να εμπλακεί η χώρα σε συγκρούσεις με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις στην Αφρική».

Ειδικότερα, μιλώντας στο ρ/στ «Ράδιο Θεσσαλονίκη” εξήγησε ότι το άρθρο 18 παρ. Ι αναφέρεται στη συμμετοχή της χώρας μας «σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων σε περιοχές υπό γαλλική διοίκηση, όπως στην περιοχή του Σαχέλ». Ο Ν. Ηλιόπουλος διευκρίνισε ότι «το Σαχέλ είναι μια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή στην οποία αναπτύσσονται γαλλικές δυνάμεις ενάντια σε οργανώσεις ισλαμιστών. Με το άρθρο αυτό αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας».

Ο Ν. Ηλιόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «λόγω της ευαίσθητης γεωγραφικής περιοχής της χώρας κρατηθήκαμε μακριά από συγκρούσεις στον αραβικό χώρο, κινδυνεύουμε όμως με τη συμφωνία αυτή να μετατρέψουμε τη χώρα σε περιοχή αντιπαράθεσης». «Πρόκειται για μια επικίνδυνη επιλογή για την ασφάλεια της χώρας», διεμήνυσε, ενώ άσκησε κριτική και στο άρθρο 2 της εν λόγω συμφωνίας: «Η γαλλική αμυντική συμμετοχή δεν περιλαμβάνει την ελληνική ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τα βασικά δηλαδή προβλήματα που έχουμε με την τουρκική προκλητικότητα. Η ελληνογαλλική συμφωνία είναι πολύ ανισοβαρής».

«Το βασικό έλλειμμα της χώρας που δεν πρόκειται να λυθεί με εξοπλισμούς είναι ότι δεν έχουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη», κατηγόρησε, και συνέχισε: «Διότι όταν το καλοκαίρι άνοιγε η συζήτηση για την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας έπρεπε η Ελλάδα να θέσει όρους. Και είχαμε πει εμείς τότε -την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα και την  προσφυγή στη Χάγη. Αυτή την επιλογή όμως δεν  την έκανε ο κ. Μητσοτάκης, λόγω των εσωκομματικών του θεμάτων με τον Αντώνη Σαμαρά».

Σε επόμενο σημείο της συνέντευξής του ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα ζητήματα της πανδημίας: «Ο πρωθυπουργός τρεις φορές έχει κηρύξει μόνος του το τέλος της πανδημίας. Μας έλεγε για φυσιολογικό καλοκαίρι και φτάσαμε να έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων. Το ερώτημα του τί θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται βρίσκεται στα χείλη όλων των Ελλήνων πολιτών».

«Πέρυσι το Φλεβάρη ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε οτι μπήκαμε στην τελική ευθεία της πανδημίας και έκτοτε θρηνήσαμε 10.000 νεκρούς. Μέχρι σήμερα φτάνουμε τις 15.000. Η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα στο θέμα των εμβολιασμών. Άνω των 80 ετών τα ποσοστά ανεμβολίαστων είναι 26%. Το θέμα είναι ότι δεν ενισχύθηκε η πρωτοβάθμια υγεία για να στηρίξει τους εμβολιασμούς, δεν προχώρησαν οι κινητές μονάδες εμβολιασμών, ούτε και ο εμβολιασμός κατ’ οίκον για τις ευπαθείς ομάδες. Και είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που εν μέσω πανδημίας συζητά να κλείσουν νοσοκομεία και κλινικές», είπε ο Ν. Ηλιόπουλος.

«Το αν θα επαναληφθεί η τραγωδία που ζήσαμε πέρυσι, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα δεν θα κριθεί από το αν θα ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας», τόνισε.