Για υιοθέτηση μιας «τραμπικής μεθοδολογίας» από την πλευρά της κυβέρνησης με συνεχή χρήση fake news, η οποία όμως συνεχώς προσκρούει στην πραγματικότητα, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Κόκκινο 105.5 FM».

«Μέσα στο Νοέμβρη, έχουμε ήδη 1.487 απώλειες», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ευθύνη να μας πει πόσες απώλειες έχουν συμβεί εκτός ΜΕΘ και ποιο είναι το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ».

«Διότι αν το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυτό καταδεικνύει κάτι που μας έρχεται ως εικόνα εδώ και καιρό, ότι πολλά κρεβάτια ΜΕΘ βαφτίστηκαν έτσι ενώ στην πραγματικότητα είναι απλές κλίνες που προστέθηκε ένας αναπνευστήρας και που δεν διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Γιατί είναι εντελώς διαφορετικό να έχεις έναν εντατικολόγο σε μία ΜΕΘ και εντελώς διαφορετικό να έχεις μεταφέρει εκεί έναν ακτινολόγο», σημείωσε, υπενθυμίζοντας «τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Γκάγκα ότι δεν έχουμε αρκετούς εντατικολόγους». «Το ερώτημα είναι δύο χρόνια τι κάνατε», είπε χαρακτηριστικά.

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες προέκυψε και η χθεσινή απαράδεκτη παρέμβαση του κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος χονδρικά μας είπε ότι όταν μπαίνεις στη ΜΕΘ πλέον δεν έχεις καμία ελπίδα και ότι είναι “ψευδοπρόβλημα” οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «ο κ. Παπαδημητρίου κατήργησε έναν ολόκληρο κλάδο της ιατρικής, την εντατικολογία». Ασκώντας κριτική στην προσπάθεια του βουλευτή της ΝΔ να ρίξει ευθύνες στους γιατρούς, τόνισε ότι «μετά από δύο χρόνια πανδημίας, για το γεγονός ότι το ΕΣΥ καταρρέει, η ευθύνη είναι συγκεκριμένη και έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Για κάθε άνθρωπο που χρειάζεται κλίνη ΜΕΘ και δεν βρίσκει ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης και οι συνειδητές πολιτικές επιλογές του», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «έχουμε 2.500 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους στο ΕΣΥ σε σχέση με πριν την πανδημία, ενώ ο προϋπολογισμός για το ’22 μειώνει τις δαπάνες για την υγεία».

Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα, ανέφερε ότι «το τείχος σιωπής και αποκλεισμού της οποιασδήποτε κριτικής, το οποίο δημιουργείται και με τη συνδρομή της λίστας Πέτσα, δεν είναι αδιαπέραστο, καταρρέει κάτω από το βάρος της πραγματικής ζωής».

«Βέβαια ο αυταρχισμός και η απαξίωση του ίδιου του πλαισίου της δημοκρατικής συζήτησης έχει γίνει πια οργανικό κομμάτι της πολιτικής της κυβέρνησης», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «με τη ΝΔ να επιλέγει χθες -για παράδειγμα- η εξεταστική για τη λίστα Πέτσα να γίνει χωρίς τον κ. Πέτσα».

«Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον πρόεδρο και τα στελέχη του, βρίσκονται μέσα στους κοινωνικούς χώρους όλο το τελευταίο διάστημα, κάνουν μια σειρά από επισκέψεις και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, έρχονται σε επαφή με φορείς, ώστε να αναδειχθούν όσο είναι δυνατόν σε κεντρικό επίπεδο τα πραγματικά προβλήματα», υπογράμμισε. «Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όλους τους δίκαιους αγώνες που αναπτύσσονται», συμπλήρωσε, «τους αγώνες των υγειονομικών, τους αγώνες στον κόσμο της εργασίας».

Αναφερθείς στην υποκρισία της ΝΔ στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων, επισήμανε ότι «στον προϋπολογισμό για το ‘22 μειώνονται κατά 53 εκ. ευρώ οι παροχές για τους πολίτες με αναπηρία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγύρισε που έδωσε στους συμπολίτες μας με αναπηρία ένα επίδομα 40 εκ.».

Τέλος, με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, σημείωσε ότι «η πανδημία έδειξε πως το “μένουμε σπίτι” δεν είναι ασφαλές για όλους». «Το ερώτημα είναι σε ποια θεσμικά μέτρα μπορούμε να προχωρήσουμε και τέτοια είναι η νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία, η ενίσχυση των δομών για τις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.