Το Υπουργείο Υγείας έδωσε τη δική του απάντηση σε δημοσιεύματα αναφορικά με τη δήθεν επικινδυνότητα των κλινών ΜΕΘ και τη μείωση των δαπανών υγείας.

Κλίνες ΜΕΘ και επικινδυνότητα

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποσαφηνίζονται τα εξής σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ και την επικινδυνότητα:

  • Η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ τηρώντας όλες τις διαδικασίες. Όλες οι κλίνες που αναπτύχθηκαν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Συγκεκριμένα πέρα από τις δωρεές που έγιναν οι υπόλοιπες ΜΕΘ αναπτύχθηκαν από έργα ΕΣΠΑ, από την λειτουργία κλειστών ΜΕΘ που εξοπλίστηκαν και στελεχώθηκαν και από την ανάπτυξη επιπλέον κλινών σε υφιστάμενες ΜΕΘ όπου προφανώς δεν απαιτείται άδεια.
  • Επομένως αναφορές για δήθεν επικίνδυνες κλίνες ΜΕΘ ειναι παντελώς ψευδείς και προσβλητικές για τους ιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την καθημερινή μάχη.

ΓΝ Παπανικολάου: Ασθενής αποσωληνώθηκε μόνος του και έφυγε από το νοσοκομείο

Προϋπολογισμός Υγείας

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποσαφηνίζονται τα εξής σχετικά με τον Προϋπολογισμός Υγείας.

  • Οι τακτικές δαπάνες για το υπουργείο Υγείας, χωρίς τις έκτακτες δαπάνες COVID, ανέρχονται σε 4,52 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 4,27 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες δηλαδή κατά 250 εκατ. ευρώ.
  • Για το 2021 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες COVID από το υπουργείο Υγείας, επιπλέον των παραπάνω, 944 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 έχουν προβλεφθεί πιστώσεις COVID για την Υγεία 736 εκατ. ευρώ.
  • Η μείωση του προϋπολογισμού που ισχυρίζονται κάποιοι αφορά τις έκτακτες δαπάνες που προβλέφθηκαν για το 2021.

Τέλος το Υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει πως αν χρειαστεί προφανώς, όπως έγινε και το 2021 θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός με τα αντίστοιχα κονδύλια. Οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία μαζί και με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ περισσότερες.