«Έρχεται πολύ γρήγορα η ώρα της ήττας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έρχεται πιο κοντά η πολιτική αλλαγή». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε η έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Kontra Channel» το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά την εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει, με ορίζοντα την πολιτική αλλαγή, πολύ συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, παραπέμποντας σε 5 σημεία στα οποία αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. «Τα σημεία αυτά ομαδοποιούν προτάσεις, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη ακουστεί στον προγραμματικό μας λόγο και δείχνουν ότι οι προτεραιότητές μας ακουμπούν στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι πολίτες», εξήγησε. «Ακόμα, το ζήτημα της αλλαγής παραγωγικού μοντέλου που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι πολύ σημαντικό εφόσον συζητάμε για πιο στρατηγικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στην κοινωνία και οικονομία», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Επισήμανε δε ότι αυτοί οι προγραμματικοί άξονες «μπορούν να αποτελέσουν βάση διαλόγου με άλλες πολιτικές δυνάμεις, πρώτα απ’ όλα όμως απευθύνονται στην κοινωνία». «Κάθε πολίτης που αυτοπροσδιορίζεται στον προοδευτικό χώρο μπορεί και πρέπει να δώσει τη μάχη για να ηττηθεί η πολιτική και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το συνέδριό μας σηματοδοτεί αυτήν ακριβώς την προσπάθεια», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Από την πλευρά μας, εκτιμάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές με απλή αναλογική και αυτό θα αποτελέσει καταλύτη για τις απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις και τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης», υπογράμμισε.
«Σε κάθε περίπτωση, τρία χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη σημαίνουν τρία χρόνια κοινωνικής καταστροφής», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος και ανέφερε συγκεκριμένα: «τρία χρόνια Κυριάκου Μητσοτάκη σημαίνουν 3 δισ., συνολικά, περικοπές στους συνταξιούχους από την κατάργηση του μέρους της 13ης σύνταξης που είχε επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019». «Ταυτόχρονα, με βάση τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στον κατώτατο μισθό έχασαν μόνο τον περασμένο Γενάρη, το 14% της αγοραστικής τους δύναμης λόγω πληθωρισμού», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την ακρίβεια, σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ακόμα ψάχνει να βρει αν υπάρχουν υπερκέρδη στην ελληνική αγορά ενέργειας». «Όποιος συγκρίνει τις τιμές παραγωγής με τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα, βλέπει ότι το τελευταίο εφτάμηνο οι ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας έχουν υπερκέρδη που προσεγγίζουν το 1,5 δισ. Για ποιο λόγο να μην φορολογηθούν αυτά τα κέρδη;», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ήδη από τον Οκτώβριο η Κομισιόν έχει δώσει, μέσω της εργαλειοθήκης της, τη δυνατότητα να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην το κάνει», σημείωσε, «όπως επέλεξε να βάλει πλαφόν στον κατώτατο μισθό». «Μιλάμε για μια κυβέρνηση που επιλέγει να στραγγαλίσει την κοινωνική πλειοψηφία, έχει επιλέξει την ακρίβεια. Και να είναι σίγουρος ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτός ο λογαριασμός θα του έρθει και δεν θα μπορεί να πληρωθεί με δόσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5» και ερωτηθείς για την αποκάλυψη της εφημερίδας «Δημοκρατία» ότι η κυβέρνηση έστειλε τελικά πάνω από μία φορά όπλα για την Ουκρανία, ο Νάσος Ηλιόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις. «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι η χώρα δεν είναι το χωράφι του. Δεν μπορεί να παίρνει προσωπικές αποφάσεις που αλλάζουν το αμυντικό δόγμα της χώρας, επειδή θέλει ο ίδιος να δείξει ότι είναι προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ», επισήμανε και συμπλήρωσε: «η θέση της χώρας είναι με τη Δημοκρατία και την Ειρήνη, από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ταυτόχρονα όμως πρέπει να απέχουμε από οποιαδήποτε πολεμική εμπλοκή».
Τέλος σε ερώτηση για το ιστορικό σύνθημα «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα», το οποίο ενέταξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε: «αν υπάρχει αυτή τη στιγμή μία στρατηγική διαφωνία με δυνάμεις όπως η ΝΔ, είναι ότι στην περίοδο των πολλαπλών κρίσεων που ζούμε χρειάζονται ισχυρά δημόσια εργαλεία». «Δεν γίνεται να υπερασπίζεσαι το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν γίνεται να υπερασπίζεσαι το δημόσιο σχολείο, να μάχεσαι για μια διαφορετική κατάσταση στο πεδίο της εργασίας, δεν γίνεται να στηρίζεις το φιλειρηνικό κίνημα, αν δεν πιστεύεις ότι υπάρχουν αξίες που είναι πάνω από το κέρδος και τον ανταγωνισμό. Αν δεν πιστεύεις ότι η ανθρώπινη ζωή, η κοινωνική αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η ισότητα είναι πάνω από το κέρδος. Και αυτό ιστορικά αποκρυσταλλώνεται στη λέξη “σοσιαλισμός”», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.