search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Απάτη και λεηλασία η πολιτική Μητσοτάκη

«Πυρά» του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσου Ηλιόπουλου, κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.

Ηλιόπουλος: Απάτη και λεηλασία η πολιτική Μητσοτάκη

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια τη στιγμή που για την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών δε βγαίνει ο μήνας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για το market pass, το επίδομα για αγορές τροφίμων που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, σημείωσε: «δυστυχώς συνεχίζεται το ίδιο μοντέλο, ένα μοντέλο αναποτελεσματικό, που δε χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα του και δεν ανακουφίζει πραγματικά τους πολίτες». «Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι 10%, άρα τόσο θα επιδοτήσουν. Όμως συνειδητά είπε ψέματα, γνωρίζοντας ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι πολύ πάνω από 10%. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στο ψωμί και στα δημητριακά είναι 18,7%, στο κρέας 16,7%, στα γαλακτοκομικά 25,3%», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το δεύτερο σκέλος της απάτης της εξαγγελίας Μητσοτάκη, σχετίζεται με τη φορολογία των υπερκερδών στα διυλιστήρια. Τη στιγμή που στην ΕΕ η φορολογία των υπερκερδών των εταιρειών διύλισης και πώλησης πετρελαίου ξεπερνά το 70%, στη χώρα μας θα κινηθεί στο 30%. Έχουμε δύο εταιρείες που θα κλείσουν τη χρονιά με υπερκέρδη τα οποία ίσως φτάσουν τα 3 δισ. –στο εννιάμηνο είναι στα 2,4 δισ.- και η κυβέρνηση θα φορολογήσει τα 600 εκ.», ανέφερε.

«Αυτό συνοδεύεται και από την απάτη στη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια. Αντί για 2,2 δισ. υπερκέρδη που υπήρχαν μέχρι τον Ιούλιο, η κυβέρνηση φορολόγησε 400 εκ.», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «η ίδια η ΡΑΕ είχε μιλήσει για υπερκέρδη που έφταναν το 1 δισ. στο εξάμηνο και μάλιστα είπε ότι δε συμφωνεί με τον τρόπο υπολογισμού που ακολούθησε, αλλά το έκανε με υπόδειξη του Υπουργείου Ενέργειας».

«Το 73,3% των πολιτών πια, με βάση τις έρευνες, δε μιλάει για ακρίβεια αλλά για αισχροκέρδεια. Έχουμε μια κυβέρνηση που δε μειώνει το ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, δε μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, δεν προχώρησε στην αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και στην εισαγωγή πλαφόν, πολιτικές που ακολούθησαν η Ισπανία και η Πορτογαλία», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ακόμα και μετά τον Ιούλιο, που υποτίθεται -με βάση τα λεγόμενα της κυβέρνησης- ότι καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, μόνο τον Οκτώβρη οι πάροχοι ενέργειας λειτούργησαν με περιθώριο κέρδους 166%. Αγόραζαν τη μεγαβατώρα στα 230 ευρώ και την πουλούσαν στα 620. Αυτό δεν είναι ακρίβεια, είναι λεηλασία των πολιτών με υπογραφή Μητσοτάκη», δήλωσε.

Αναφερθείς στην ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος, σημείωσε: «χρειάζεται μία δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, εμείς προτείνουμε 120 δόσεις με διαγραφή μέρους της πανδημικής οφειλής». «Χρειάζεται επίσης να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα στα 800 ευρώ αλλά να υπάρξει και αύξηση +10% στους δημόσιους υπαλλήλους, ο μισθός των οποίων είναι παγωμένος εδώ και χρόνια. Ακόμα, είναι ανάγκη να ενισχυθούν πραγματικά και οι συντάξεις. Φέτος είναι ο τέταρτος προϋπολογισμός που συζητάμε με κυβέρνηση ΝΔ, αυτό σημαίνει την περικοπή πάνω από 3,5 δισ. στους συνταξιούχους από την κατάργηση της 13ης σύνταξης αμέσως μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να αποκατασταθεί και να δοθούν τα αναδρομικά, στη βάση των δικαστικών αποφάσεων», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σχολιάζοντας με νόημα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για «συνδυαστική πολιτική», ανέφερε: «προφανώς η κυβέρνηση ακολουθεί συνδυαστική πολιτική». «Μια πολιτική που επιτρέπει στους παρόχους ενέργειας να έχουν περιθώριο κέρδους 166%, μια πολιτική που έχει αυξήσει το χρέος των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία κατά 16 δισ. συνολικά, έχει καταργήσει κάθε προστασία στην πρώτη κατοικία, έχει καταργήσει εργασιακά δικαιώματα, ενώ στους απεργούς της Μαλαματίνας στέλνουν τα ΜΑΤ», είπε.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη έρευνα της MRB, στο ερώτημα ποιος είναι ικανότερος να υπερασπιστεί το εισόδημα της κοινωνίας, η απάντηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στα ποιοτικά στοιχεία.

Ερωτηθείς για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, δήλωσε: «πριν από τέσσερις εβδομάδες υπήρξε δημοσίευμα που ανέφερε ονομαστικά τους αστυνομικούς, οι οποίοι αποσπάστηκαν στην ΕΥΠ για να κάνουν χρήση του Predator». «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε γίνει σεισμός. Στην μπανανία του κ. Μητσοτάκη πέρασε σαν άλλη μια είδηση», είπε. «Αν υπάρχουν ρυπαρά δίκτυα μέσα στην ΕΥΠ, όπως λέει ο κ. Οικονόμου, περιμένουμε άμεσα συλλήψεις. Δεν έχουμε δει όμως καμία μαφία να συλλαμβάνει τον εαυτό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μας προκαλεί πάρα πολλά ερωτήματα η ευκολία με την οποία ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Ντογιάκος, σηκώνει το τηλέφωνο σε μια ιδιωτική εταιρεία και δίνει γνωμοδότηση. Καλό θα είναι όλοι οι λειτουργοί στη χώρα να κάνουν τη δουλειά τους, με προσήλωση στο νόμο και το Σύνταγμα, όπως κάνει η ΑΔΑΕ και ο κ. Ράμμος», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Διαβάστε ακόμη: