search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιδοτήσεις 840 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 3 κλίμακες

Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιδοτήσεις 840 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 3 κλίμακες

Στα 840 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας. Πρόκειται για επιδοτήσεις διπλάσιες έναντι του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι οι προμηθευτές ρεύματος ανακοίνωσαν μεγάλες αυξήσεις έως και 35% για τον Ιανουάριο.

Το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που διατίθενται κι αυτό τον μήνα, προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον υπουργό.

H επιδότηση παραμένει σε τρεις κλίμακες:

– Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 9 στα 10 νοικοκυριά Ελλάδα και απορροφά έως το 87% της αύξησης.

– Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

– Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%. Σύμφωνα με τον υπουργό,  εξακολουθεί να ισχύει το μπόνους μειωμένης κατανάλωσης. Εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

– Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 €/MW.

Επαγγελματικά τιμολόγια

– Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 €/ΜWh. Απορροφούμε σχεδόν το 80% της αύξησης.

– Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς  καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134€/MWh.

– Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 €/MWh.

– Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 €/MWh. Απορροφούμε έως το 92% της αύξησης.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο  και  έχει αποδώσει πάνω από 3,2 δισ. ευρώ.

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές του φυσικού αερίου. Η επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, εισοδήματος και παρόχων.