Το Il Ballo del Doge (“Ο χορός του Δόγη”) είναι ένας βενετσιάνικος χορός μεταμφιέσεων, μία από τις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού της Βενετίας. Το συγκεκριμένο σόου θεωρείται ως το πιο πολυτελές, αλλά και πιο ιδιαίτερο του Καρναβαλιού και πραγματοποιείται στο βενετσιάνικο παλάτι του 15ου αιώνα, το Palazzo Pisani Moretta, που βρίσκεται στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.

Το όνομα του προέρχεται από τον τίτλο των εκλεγμένων αρχηγών (Doge, “Δούκας” στα αγγλικά) που κυβερνούσαν τη Βενετία μέχρι την πτώση της Βενετικής Δημοκρατίας τον 18ο αιώνα. Κάθε χρόνο στο χορό παρευρίσκονται περίπου τετρακόσιοι καλεσμένοι, όλοι τους VIP, ντυμένοι με κοστούμια εποχής.

Η εκδήλωση αποτελεί αναπαράσταση ενός χορού μεταμφιέσεων του 18ου αιώνα και περιλαμβάνει φυσικά γεύμα βενετσιάνικης κουζίνας. Με την πάροδο των ετών αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε, ενώ πλέον περιλαμβάνει παραστάσεις από τραγουδιστές της όπερας, μουσικούς, καλλιτέχνες του μπουρλέσκ και χαρακτήρες της Commedia dell’Arte.

Το Il Ballo del Doge γεννήθηκε στη Βενετία το 1994 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού. Κάθε έκδοση του Il Ballo έχει διαφορετικό θέμα που εμπνέεται από τα παιδικά όνειρα της εφευρέτριας του, Antonia Sautter, η οποία είναι σχεδιάστρια μόδας και υπεύθυνη πολυτελών εκδηλώσεων στη Βενετία και παγκοσμίως.

Ο Τύπος, τα ΜΜΕ και οι καλεσμένοι που διαδέχονται ο ένας τον άλλον όλα αυτά τα χρόνια την έχουν ορίσει ως την πιο πλούσια, εκλεπτυσμένη και αποκλειστική εκδήλωση μεταμφιέσεων στον κόσμο και ένα από τα εκατό πράγματα που πρέπει να κάνει ο καθένας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Το Il Ballo del Doge έχει περιγραφεί από το Vanity Fair ως “ένα από τα πιο exlusive πάρτι στον κόσμο”. Στους καλεσμένους έχουν συμπεριληφθεί μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, διασημότητες και ηγέτες διεθνών επιχειρήσεων και οικονομικών.

Πόσο κοστίζει σε κάποιον να παρευρεθεί εκεί; Η αλήθεια είναι πως το πιο οικονομικό εισιτήριο (χωρίς φαγητό) ξεκινά από τα 800 ευρώ. Αν τώρα κάποιος θελήσει να ζήσει την full exclusive εμπειρία του χορού, να καθίσει σε τραπέζι και να δοκιμάσει και τη βενετστιάνικη κουζίνα τότε θα πρέπει να πληρώσει 3.500 ευρώ. Ωστόσο, θα έχει γευτεί κάτι από το όνειρο.