Η υπόθεση αυτή, που βγήκε στη φόρα από το ίδιο το ίδρυμα, αποκαλύπτει το πως δρουν οι κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, αγνοώντας επιδεικτικά και τις οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, αλλά και το σκοπό της χορηγίας, που αφορούσε τον λίαν ευαίσθητο τομέα της υγείας και της παιδικής συμπεριλαμβανομένης.

Τι ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ίδρυμα; “Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).

Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα, αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει…”.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι για την κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων στη χώρα – Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης η καλύτερη προσφορά κινούνταν στο 75% πάνω από τον προϋπολογισμό του έργου και η πλέον “εξοργιστική” υπερέβαινε κατά 320% το προγραμματισμένο κόστος!!!

Τι συνέβη, λοιπόν και υπήρξαν τέτοιες αποκλίσεις;

Δικαίωμα κάθε εταιρείας και σχήματος είναι να καταθέσει την προσφορά που θα κατοχυρώνει το ελάχιστο τουλάχιστον, δηλαδή να μην υποστεί ζημία.

Αλλά εδώ, φαίνεται ότι λειτούργησαν κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας, τουλάχιστον μεταξύ κάποιων, δεν εξηγούνται αλλιώς κάποια πράγματα και συμπτώσεις – άλλωστε, σε άλλα έργα οι ενδιαφερόμενοι συνεργάζονται αρμονικά…

Τώρα, αν το ίδρυμα Νιάρχου είχε υποκοστολογήσει το έργο, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, αν αυτό ίσχυε, τότε θα έπρεπε να είχε διαμηνυθεί από τους ενδιαφερόμενους εξ αρχής, πράγμα που δεν συνέβη.

Οι μικρότεροι εργολήπτες, πάντως, ανεπίσημα ή και επίσημα αναφέρουν ότι, όταν στα δημόσια έργα λειτουργεί ολιγοπώλιο, μοιραία θα βλέπουμε τέτοια ακραία και απαράδεκτα φαινόμενα, ειδικά όταν αυτά αφορούν νοσοκομεία που χρηματοδοτούνται από χορηγίες…

Εκτός αν μου διέφυγε, μέχρι τώρα δεν είδα κάποια τοποθέτηση, ανακοίνωση, σχόλιο, κάτι, από την πλευρά της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας ή κάποιου άλλου συν-αρμόδιου υπουργείου ή φορέα.

Διαβάστε περισσότερα