Από 1η Μαΐου και μετά οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας θα ισχύουν για όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Όχι όμως οριζόντια με μια τιμή επιδότησης για κάθε κιλοβατώρα, αλλά αναλογικά και σκαλί-σκαλί συνδεδεμένο με ύψος της κατανάλωσης.

Επίσης οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, θα παραμείνουν ως ο «πολιορκητικός κριός» στην κυβερνητική πολιτική απαλλαγής των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις «σχιζοφρενικές» τιμές ενέργειας.

Αυτά είναι τα δύο βασικά σημεία της «ελληνικής πρότασης» που φαίνεται να πέρασε στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη λύση που επιλέχθηκε:

α) οι προμηθευτές και καθετοποιημένοι παραγωγοί θα αγοράζουν κανονικά το ηλεκτρικό ρεύμα στην τιμή που θα διαμορφώνεται χρηματιστηριακά κάθε μέρα, όπως γίνεται και μέχρι σήμερα.

β) θα συνεχιστεί με την σημερινή μορφή η λειτουργία της αγοράς. Η χρηματιστηριακή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι και η τιμή για το διασυνοριακό trading ενέργειας.

Η διαφορά όμως μεταξύ της αποζημίωσης που θα εισπράττουν οι παραγωγοί και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα παρακρατείται εκ των προτέρων και θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) όπου θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

«Φοβηθήκαμε ότι εάν αυτή η διαφορά περνάει από παραγωγούς και προμηθευτές, εκεί κάπου ανάμεσα μπορεί και να …σκαλώνει και να παρακρατείται στα όρια της νομιμότητας από τους συντελεστές της αλυσίδας εφοδιασμού ενέργειας, οπότε πήγαμε στο …σιγουράκι, παρακράτηση της διαφοράς στην πηγή» μας λέει έλληνας τεχνοκράτης της Κομισόν.

γ) θα υπάρξει πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους συν ένα εύλογο κέρδος.

Ο ακριβής προσδιορισμός του πλαφόν για κάθε τεχνολογία δεν υπολογίστηκε ακόμη, αλλά οι θερμοηλεκτρικές μονάδες, θα το υπολογίζουν σε ημερήσια βάση.

Άρα θα δημιουργείται κάθε ημέρα νέα ανώτατη τιμή επειδή ένα μέρος του κόστους τους εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες όπως η τιμή αερίου και δικαιωμάτων ρύπων για τους σταθμούς αερίου και η τιμή ρύπων για τις λιγνιτικές.

Για τις ΑΠΕ (όλων των τεχνολογιών και κατηγοριών), καθώς και για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, θα προσδιοριστεί σταθερό πλαφόν πάνω στο οποίο θα αγοράζεται το ρεύμα.

«Προσανατολιζόμαστε να υποδείξουμε σταθερή τιμή στα επίπεδα των 80-90 ευρώ η μεγαβατώρα, που νομίζουμε πως είναι δίκαιο για όλους» μας λέει ο έλληνας της Κομισιόν και προσθέτει: «όταν οι προσφορές κάποιων μονάδων θερμικών ή μη θερμικών, για κάποιες ώρες, είναι μικρότερες από την ανώτατη τιμή, τότε εννοείται θα πληρώνονται, στην τιμή της προσφοράς τους».

Μετά πάντως από όλη αυτή τη διαδικασία και με τα κονδύλια που θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και από εθνικούς πόρους θα μπορεί να πληρώνει με ευχέρεια επιδοτήσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το ΤΕΜ αντλεί κονδύλια από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων, επιστροφές από ταρίφες ΑΠΕ, πλεονάσματα ΥΚΩ και πλέον από τη μείωση υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών.

Για όλο αυτό το πακέτο ο κ. Σκρέκας και η κ. Σδούκου πήγαν στις Βρυξέλλες με τα δύο εναλλακτικά σχέδια και τελικά πέρασαν το δεύτερο πλάνο τους στην Κομισιόν.

Η DG Energy και η DG Comp της Κομισιόν, απέρριψαν το σχέδιο για διπλή εκκαθάριση της αγοράς, έτσι ώστε οι προμηθευτές να αγοράζουν το ρεύμα σε μια τιμή χαμηλότερη από την Οριακή Τιμή Συστήματος και να μετακυλίουν τη χαμηλότερη αυτή τιμή στους καταναλωτές.

«Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν με τίποτα να επηρεαστούν οι όροι της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (target model) ειδικά σε αγορές που είναι συνδεδεμένες αλλά δεν έχουν και απόλυτη εμπιστοσύνη στον …πατριωτισμό των ελλήνων προμηθευτών» μας λέει ο έλληνας της Κομισιόν.

Υπενθυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει λόγο για επιβολή έμμεσου πλαφόν και στη λιανική αγορά, μέσω της επιδότησης των λογαριασμών.

Στόχος είναι να έρθει η τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα των 14 – 15 λεπτών για τα νοικοκυριά.

«Την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε από την Ελλάδα να στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού. Η έγκριση από την Κομισιόν αυτού του σχεδίου νομοθετικής διάταξης είναι προφανώς το κρίσιμο στοιχείο για το πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις στην αγορά» μας λένε από την Κομισιόν.

Τέλος να υπογραμμίσουμε πως η ηγεσία του ΥΠΕΝ ζήτησε αύξηση των πόρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.