Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το Εθνικό Σχέδιο για Φθηνότερο Ρεύμα.

Η βασική κυβερνητική επιδίωξη της κυβέρνησης με το Εθνικό Σχέδιο για Φθηνότερο Ρεύμα είναι να απορροφηθεί ακόμη και το 80% των ασύλληπτων αυξήσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Οι καταναλωτές-νοικοκύρηδες που το πληρώνουν πανάκριβα δεν νοιάζονται αν αυτό θα επιτευχθεί με πλαφόν στην χονδρική ή με μεγάλη αύξηση και επέκταση των επιδοτήσεων στην λιανική ή με ένα μεικτό σύστημα των δύο, θέλουν όμως να δούν γρήγορα, πολύ φθηνότερα τιμολόγια τον Ιούνιο και πάντως όχι τα σχιζοφρενικά 800άρια και 900άρια των προηγούμενων μηνών για 4μελή οικογένεια.

Οι αριθμοί δεν είναι τυχαίοι αφού υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες με 2000 κιλοβατώρες το 4μηνο (500 KWh το μήνα) που είχαν θέρμανση σε ένα πολύ κρύο χειμώνα με ρεύμα και άνοιξαν λογαριασμούς βλέποντας τελικό ποσόν πληρωμής 750-930 ευρώ.

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι που πήγαν μια εβδομάδα στο παγωμένο εξοχικό τους το Πάσχα και ζεστάθηκαν με ρεύμα και οι οποίοι θα ανακαλύψουν μετά από ένα μήνα, λογαριασμό ρεύματος στα 250 ευρώ μόνο για αυτή την (κυριολεκτικά) Εβδομάδα των Παθών.

Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση, χρειάζεται κονδύλια 5-6 δις έως το τέλος του έτους.

Θα αντληθούν συνεπώς 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και άλλο 1 δις που διασφαλίστηκε ήδη από τον Προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα 2,5-3,5 δις από το πλεόνασμα των ΥΚΩ και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε αυτά τα 6 δις ευρώ θα προστεθούν όσα ποσά θα προέλθουν από τη φορολόγηση κατά 90% των «ουρανοκατέβατων κερδών» για τα οποία όμως οι προσδοκίες είναι χαμηλές.

«Ισως μάλιστα χρειαστεί και άλλη αύξηση αυτού του ποσού, αφού οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος είναι πλέον τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί» μας λένε από την κυβέρνηση.

Το πακέτο μέτρων από το Εθνικό Σχέδιο για Φθηνότερο Ρεύμα θα έχει διάρκεια 12 μηνών, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα έως το καλοκαίρι του 2023.

«Από την ΕΕ μην περιμένετε και πολλά δυστυχώς. Δεν πρόκειται να κάνει συντονισμένο βήμα αντιμετώπισης του πανευρωπαϊκού προβλήματος που έστειλε τον Απρίλιο τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 7,5% και στην Ελλάδα στο ‘τρελό’ 9,4%!. Γι αυτό θα δράσουμε μόνοι μας» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προθέσεις των εταίρων μας.

Αλλάζει εκ βάθρων η ενεργειακή αγορά για να σωθεί «ότι μπορεί να σωθεί»

Οριζόντιες μειώσεις για όλους τους καταναλωτές

Το σχέδιο που θα ανακοινωθεί θα φτηνύνει το ρεύμα οριζόντια για κάθε καταναλωτή και κάθε ακίνητο, όχι μόνο τη κύρια κατοικία.

Φυσικά θα επιδοτεί και όλους όσοι καταναλώνουν πάνω από 300 κιλοβατώρες τον μήνα.

Με τα σημερινά μέτρα βρίσκονται εκτός στήριξης μεσαία εισοδήματα με μεγάλες καταναλώσεις καθώς και φτωχά νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρεύμα για θέρμανση, αυτό αναμένεται να τελειώσει με τη μεγάλη διεύρυνση.

Άλλωστε το καλοκαίρι, δουλεύουν φουλ τα κλιματιστικά και εκατοντάδες χιλιάδες καταναλώσεις, θα ξεπεράσουν το όριο των 300 κιλοβατωρών.

Αν δεν λειτουργήσει το πακέτο, θα εκτιναχθούν κοινωνική γκρίνια και απλήρωτοι λογαριασμοί, κάτι που η κυβέρνηση ουδόλως επιθυμεί, αφού θέλει να διατηρήσει το προβάδισμα στις εξελίξεις, τόσο στην κοινωνία όσο και στο πολιτικό γίγνεσθαι.

«Στόχος είναι η παρέμβαση να είναι οριζόντια, οδηγώντας ξανά τα τιμολόγια σε επίπεδα 2020, θα δούμε ρεύμα ακόμη και σε τιμές προ κρίσης, δηλαδή σε επίπεδα 13-15 λεπτά την κιλοβατώρα αφού εκτεθειμένα στις μεγάλες αυξήσεις είναι περίπου 1,8 εκατομμύριο νοικοκυριά, δηλαδή 5,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας!» μας λέει με (υπέρμετρη;) αισιοδοξία το κυβερνητικό στέλεχος.

Αλλά ακόμη και η καλύτερη λύση να επιλεγεί, δεν θα είναι χωρίς προβλήματα:

Κατ’ αρχάς δεν είναι βέβαιο ότι το πλαφόν στη χονδρική θα περάσει με γρήγορο ρυθμό μέσω των προμηθευτών και στα τιμολόγια λιανικής, στον τελικό καταναλωτή. Αν αυτό δεν επιτευχθεί το πρόβλημα θα παραμείνει και οι κοινωνικές δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε αναστάτωση.

Επίσης το πακέτο θα πρέπει να το εγκρίνει η Κομισιόν. Το πακέτο πρέπει να γίνει πράξη το αργότερο από τους λογαριασμούς Ιουνίου και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι γνωστή για τη βραδυπορία και την …ταλαιπωρία της.

Με απόλυτα ελεγχόμενη επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική, με ταυτόχρονη αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών μέχρι το ύψος του μεταβλητού τους κόστους ανά τεχνολογία, συν ένα εύλογο κέρδος, θεωρείται ότι το σύστημα θα «δουλέψει» στην πράξη.

Δηλαδή οι πάροχοι (είτε είναι και παραγωγοί άρα καθετοποιημένοι είτε όχι) θα αγοράζουν φθηνά το ρεύμα, στην τιμή-πλαφόν από τη χονδρεμπορική, άρα θα πωλούν και χαμηλότερα και στην λιανική, για να κρατήσουν και την πελατεία τους.

Αν υπάρχουν εταιρείες-κερδοσκόποι (που μάλλον θα υπάρξουν, στην αιώνια Ελλάδα είμαστε) τότε θα μπουν στο στόχαστρο της ΡΑΕ, η οποία πάντως δεν έχει πείσει ως τώρα, ούτε για την ταχύτητα δράσης, ούτε για την αποτελεσματικότητά της.

Με πολύ χαμηλό πλαφόν, θα χρειαστούν παραπάνω κονδύλια για αποζημίωση των προμηθευτών.

Σε ότι αφορά τα τιμολόγια των επιχειρήσεων και των αγροτών, θα διατηρηθεί η σημερινή αναλογία σε σχέση με τα οικιακά. Δηλαδή στο 35% των οικιακών θα συνεχίσουν να βρίσκονται τα επιχειρηματικά και στο 55% των οικιακών τα αγροτικά.

Εθνικό Σχέδιο για Φθηνότερο Ρεύμα

Τα μεγέθη της οικονομίας και το «τέρας» του πληθωρισμού

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε η χώρα μας στην Κομισιόν πρόσφατα προβλέπει μέτρα συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ για το 2022, έναντι μόλις 991 εκατ. ευρώ το 2021 (από 0,5% του ΑΕΠ σε 2,2% του ΑΕΠ) για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και του πληθωρισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τη μερίδα του λέοντος με απορροφούν oι επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο, ανέβηκαν στα 3,6 δισ. ευρώ και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν σε ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά, επιδοτήσεις για αγορά καυσίμων μετά την έκρηξη τιμών και επιδότηση θέρμανσης.

Στο βασικό σενάριο του ΥΠΟΙΚ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας περιορίζεται φέτος στο 3,1% (από 4,5%) και ο πληθωρισμός εκτινάσσεται σε μέσα επίπεδα στο 5,6% (από 0,8%).

«Ακόμη και αυτό το σενάριο θεωρείται αισιόδοξο, όσο ο Πούτιν βρίσκεται εισβολέας στην Ουκρανία και ενδεχομένως θέλει να επεκτέινει τον πόλεμο» μας λέει έμπειρος έλληνας τεχνοκράτης της Κομισιόν…